Sansing og tenking, vitenskap og poesi

(Arve Kleiva leser Henning Hagerups tekst under OiP på Kunstnernes Hus i 2013) Umuliggjør vitenskapen romantisk naturfilosofi? Hva kan humaniora lære av biologi og biosemantikk?…

Maja Ratkje og Moinca Aasprong fra OiP 2013

(Arve Kleiva leser Henning Hagerups tekst under OiP på Kunstnernes Hus i 2013)

Umuliggjør vitenskapen romantisk naturfilosofi? Hva kan humaniora lære av biologi og biosemantikk? Og hva finnes egentlig av økokritiske tendenser i nordisk samtidsdiktning? Dette er noen av spørsmålene som poeter og akademiere som Øyvind Rimbereid, Tone Hødnebø, Torild Wardenær, Christian Bök, Adam Dickinson og Angela Rawlings (Canada), Johannes Heldén og flere vil snakke og lese om og rundt: 3. til 7. september er det klart for den 9. Oslo Internasjonale Poesifestival.

– Vi er svært stolte av et ambisiøst og overskridende program med dyktige, anerkjente og engasjerte kunstnere, og vi håper at så mange som mulig kan få glede av programmet, sier festivalsjef Birgit Hatlehol. I demokratiets ånde holder hun prisen nede – til 350 for et festivalpass som gir tilgang til alle programposter på fire arenaer i fire dager.

Espen Stueland, Harald og Elfi Sverdrup og Drude von der Fehr skal på scenen. Her blir urfremføring av et verk ved komponist Tanja Orning (cello) og Torild Wardenær, opplesninger og performancer ved fire kanadiske mesterpoeter, forelesninger ved professor Jesper Hoffmeyer (DK) og von der Fehr, og performances/ opplesninger ved kunstnere som Cia Rinne (DE/ SE), Angela Rawlings (CA/ IS) og Kurt Johannessen (NO). Bestillingsverket F L O R A T O R I U M er et stedsspesifikt verk tilegnet det unike, biologiske mangfoldet i indre Oslofjord. Ikke bare rundt byen, men også i den; i skrentene og langs skogskantene, strandlinjene, der finnes et unikt tilfang av blomster og planter. 

Oslo Internasjonale Poesifestival blir i år arrangert for niende gang. Det skjer på scener som Litteraturhuset, Kunstnernes Hus, Nordic Black Theatre, og nytt av året: Selveste Ibsenmuseet i Arbinsgate 1. Datoer i år, er 4. til 7. september. Og i år, som tidligere år, har festivalen kryssdisiplinære bestillingsverk. Her skjer møter mellom poesi – og musikk eller billedkunst. Som vanlig henter OiP inn forfattere fra flere kontinenter. Under årets festival møter poesien i tillegg naturvitenskapen. Hva er naturvitenskapens poesi, og poesiens vitenskap? Hvordan kan naturvitenskapen dra veksel på poesi, og poesien på naturvitenskapen? 

For festivalens hele program, og presentasjon av kunstnerne, gå til Oslopoesi.no.