Se bibliotekene!

http://www.forfatterforeningen.no/medlemmer/medlemmer-n I 2011 brukte nordmenn 14 minutter hver til å lese bøker. Kvinner leser mer enn menn. Vår foreldregenerasjonen, barna av 68-erne, de leste de…

© Mette Karlsvik

http://www.forfatterforeningen.no/medlemmer/medlemmer-n

I 2011 brukte nordmenn 14 minutter hver til å lese bøker. Kvinner leser mer enn menn. Vår foreldregenerasjonen, barna av 68-erne, de leste de samme bøkene, bokklubbøkene, sier poet og programleder for kvelden, Erlend O. Nødtvedt. 

Der jeg kommer fra tok man seg ikke råd til å kjøpe romaner. Bøker var noe man fikk til jul. Og da var det tjukke biografier om politikere (som vi aldri leste) eller kokebøker (som ble stående til pynt), sier stortingspolitiker Jette Chrstensen.

Litteraturen kan lage tid, sier Marit Eikemo. 

Oldefar kjørte rundt i bygda mens han fortalte at der hadde han tatt et barn med tang, fra den fossen hadde noen forsøkt å ta livet av seg. Jeg satt i passasjersetet med store ører og holdt munn og var livredd for at bestefar skulle huske at jeg var åtte år gammel og kanskje for liten for historiene han fortalte. Men jeg ville ha flere. For bare en ting var bedre enn bestefars historier, nemlig bestemors. Hun la seg ut i sengen sånn, med svære armer rett ut, og barnebarn langs med begge armene. Og mest stas var det å ligge ytterst, ved handa. Det var også ved nattbordsskuffa, og der var det Toffo, seier Adele Lærum Duus. 

Kindelen min har ikke bare plass til tusen bøker. Alle bøkene er bundne inn i lær, sier Arild Linneberg

Sånn omtrent. Sitatene er hentet fra hukommelsen og notater på baksiden av et lite flygeblad. Flygebladet ble delt ut på Bergen Offentlige Bibliotek i går kveld, fredag. På den andre siden av flygebladet, står det Vis meg ditt bibliotek: Lanseringsfest på biblioteket! Velkommen til velkomsttale ved Bibliotekssjef Leikny Haga Indregård, intervju med en intervjuer, og sofaprat med Arild Linneberg, Jette Christensen og Marit Eikemo. Og ikke minst: Til morfin og spritblanding fra doktor Lærum Duus, og litt amputering av bein. 

Bergen Offentlige Bibliotek har hatt "leseår" igjen. I 2012 het aksjonen "Vis meg ditt bibliotek". Mari Kristine Jore var nyansatt i formidlingsstillingen i Bergen da, for et år siden, og kan ha vært den med følgende ambisiøse idé: Biblioteket skal gå inn i forlagsbransjen! De skal få skrevet, produsert og distribuert en bok! Visjonen har blitt virkelighet. Produktet Vis meg ditt bibliotek blir i dag, lørdag, gitt til alle bergensere som vil ha den. Man kan for eksempel få den ved å møte opp ved biblioteket i Strømsgaten, ved Bystasjonen. Noen ble gitt ut allerede i går, i blanke poser med prosjektlogoen på. Logoen og boken er lagd av designer Håvard Legreid. Han har også behandlet intervjuerens fotografier, og lagd en rekke portrett av bergenske kulturpersonligheter. Disse portrettene står nå som en utstilling på biblioteket i Bergen. Boken som foreligger har sytten dybdeintervju med sytten boksamlinger. For ordens skyld: Fotograf og tekstforfatter for boken er undertegnede. Med NAFs klassiske Veibok i passasjersetet, kjørte jeg i vår på kryss og tvers av det utvidede Bergen; fra Bønes og Fana på den enen siden, gjennom byen og til Askøy på andre siden. Jeg har vært i FrP-Kulturbyråd Gunnar Bakkes arkitekttegnede hus ved Paradis, og i en skaters etroms kjellerleilighet i Sandviken. 

Det høres gøy ut! Så spennende!l sier Adele Lærum Duus i mingletimen. Intervjuer Erlend O. Nødtvedt viser til det alvorlige og uunngåelige ved oppgaven, i et spørsmål under intervjuet: Du har blitt vist en stor tillit. Viser man mye av seg selv ved å vise sin boksamling?

Kontekstualiserende og supplerende materiale er å finne på Bibliotekets nettsider. Her finner du intervjuer med biblioteksbrukere, og andre bokhyller, som den i Straumsgrend Barnehage.