Aktuelt

«Skjebnen til Ukraina og Belarus er nært knyttet sammen»

«Skjebnen til Ukraina og Belarus er nært knyttet sammen», sa Sviatlana Tikhanouskaya og hennes rådgivere på et lukket møte under besøket i Oslo sist uke. Tikhanouskaya leder opposisjonen i Belarus etter å ha deltatt i presidentvalget i 2020 hvor sittende president Alexander Lukasjenko nok en gang erklærte seg som vinner. Dette førte til store protester i landet. Han er en av Putins støttespillere. «Belarus er idag en co-aggressor i krigen i Ukraina, samtidig som et angrep på Ukraina er et angrep på Belarus» ble det sagt.

Tekst: Kristin Hauge, medlem i DnFs internasjonale utvalg

På møtet understreket Tikhanouskaya og hennes rådgivere behovet for å fortsette å holde Belarus på agendaen, «en løsning må inkludere begge land».

Sikkerhetsoppbudet var stort under Tikhanouskayas Oslo-besøk. (Foto: Kristin Hauge)

Representanter for en rekke norske sivilt samfunnsorganisasjoner og den belarussiske diasporaen var invitert av Helsingforskomiteen til en samtale om utviklingen i Belarus og samarbeidet med Norge.

TTikhanouskayas mann har sittet to år i fengsel og har det etter forholdene bra, men behandlingen av politiske fanger generelt i fengslene er svært kritikkverdig, sa hun.

TTikhanouskaya har, trolig etter press fra myndighetene, bodd i Litauen siden hun erklærte at hun ikke godtok valgresultatet og at hun anså seg som vinneren.

Under møtet i Oslo sa Tikhanouskaya at hun hadde merket seg at DnFs Ytringsfrihetspris var blitt tildelt poetene Hanna Komar og Dmitri Strotsev. (Foto: Kristin Hauge)

DnF informerte om samarbeidet med belarussiske skjønnlitterære forfattere som har pågått siden 2017 og vil fortsette.

I 2021 ble DnFs Ytringsfrihetspris tidelt poetene Hanna Komar og Dmitri Strotsev, som også deltok på utdelingsseremonien i Oslo.

«Vi har merket oss denne prisen, en slik pris er veldig viktig for å bidra til å styrke den nasjonale identiteten», sa Tikhanouskaya og hennes rådgivere før de, etter et times møte, hastet videre med livvakter og politieskorte.