Skogsommer

Selv om romaner fortsatt står høyest som sommerlektyre, er det uvanlig mange andre sjangre å finne i Verdt å lese. I fjor fikk de Johan…

bj__rn

Selv om romaner fortsatt står høyest som sommerlektyre, er det uvanlig mange andre sjangre å finne i Verdt å lese. I fjor fikk de Johan Harstad relativt smale novellesamling Ambulanse lest opp. Sakprosa som Ulovlig norsk (Maria Amelie) og Fra Dag Solstads artikler og litt til er andre eksempler. I år sender allmennkringkasteren den underfundige romanen Som porselen kanskje av Bjørn Skogmo.

Verdt å lese er NRKs faste opplesningsprogram. Programmet har gått på fredager i femtida. Skuespillere eller forfattere har lest opp dramatiserte eller på andre måter tilrettelagte versjoner av bøker. Bare i 2009 fikk NRK lest opp bøker som klassikeren Fluenes Herre, Er det en slik verden vi vil ha (Eva Joly), Amal Adens Se oss, ovenfor nevnte Ambulanse og Tore Renbergs Farmor har kabel-tv. Andre eksempler er Roman 16.07.41, (Dag Solstad), De beste blant oss (Helene Uri) Min Kamp (Karl Ove Knausgård), Ulovlig norsk (Maria Amelie). Fra og med 21. august i år kan du høre Bjørn Skogmos roman Som porselen kanskje. Opplesningen vil gå søndager klokka 07.30, med reprise klokka sju om kvelden. Boken er tilrettelagt for opplesning av Grethe Berget, som gjennom mange år har jobbet med litteraturformidling og dramatikk i radio. Skuespiller Ingar Helge Gimle er i disse dager i studio for å lese inn Skogmos tekster.

– Jeg er glad for at Grethe Berge med sin erfaring fra å tilrettelegge tekst for opplesing, tok initiativet til dette og for at nettopp hun har ledet produksjonen av de tre programmene.

– Hva betyr det for deg at allmennkringkasteren skal formidle en av bøkene dine?

– Protagonisten i "Som porselen kanskje" drømmer om å skrive en roman som kan bli hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, noe som vil øke hans sjanser for å bli intervjuet av Anne Grosvold i Bokbadet. "Penger, ære og berømmelse", tenker han. Boka er en godhjertet, selvironisk harselas omkring disse forventningene og ambisjonene, kanskje på vegne av et større antall forfattere. For min egen del blir jeg forbauset hver gang jeg hører at en av bøkene mine har blitt plukket opp av en leser og at hun eller han har hatt glede og fornøyelse av å lese den.

– Hvor kommer du til å være mens opplesningene sendes?

– I august drar jeg gjerne til fjells for å fiske ørret, det er blitt en tradisjon, så jeg kommer til å lytte til opplesningen på en batteriradio i tusen meters høyde.