Solidaritet med Belarus

Kunstnere oppfordres til å bli med på kampanje til støtte for frihetskampen og ytringsfriheten i Belarus!

Etter presidentvalget i 2020 tviholdt Lukasjenko, som har sittet ved makten i 26 år, på makten tross anklager om valgfusk. Det utløste en rekke fredelige demonstrasjoner over hele Belarus. Protestene ble møtt med massearrestasjoner, brutalitet og tortur. Men demonstrasjonene fortsetter over hele landet og over hundretusener har gått ut i gatene for å markere motstand mot diktaturet, og oppfordre til menneskeverd, fred og rettferdighet. Men like fullt fortsetter Lukasjenko å møte protestene med vold, fengsel, vilkårlig frihetsberøvelse, usaklige oppsigelser, og utkastelse fra studiesteder. En rekke kulturarbeidere, kunstnere og journalister er blitt arrestert.

En av mange kvinner som har spilt en helt spesiell rolle og stått i front for mobilisering av opposisjonen etter presidentvalget i august 2020, er Sviatlana Tsikhanouskaya.    

Tsikhanouskaya inviterer nå til en internasjonal solidaritetsmarkering 7.februar, og ber om at vi markerer solidaritet for å støtte og takke de som fortsetter de fredelige demonstrasjonene. Måter å markere solidaritet på kan være å møte opp på markeringer, skrive brev til politiske fanger i Belarus, lyssette bygningsfasader i de Belarusiske nasjonalfargene rødt og hvitt, og poste støtte og solidaritets-erklæringer på sosiale medier og benytte #StandWithBelarus.

https://tsikhanouskaya.org/en/events/news/a4398c5f8010708.html

Jeg oppfordrer med dette alle, og spesielt forfattere, kunstnere og kulturarbeidere, til å møte opp søndag 7.februar klokka 13.00 foran Stortinget

Les mer her: https://www.facebook.com/events/849698065826967/

Og jeg oppfordrer dere til å ta bilde av dere selv med et ark med teksten I # StandWithBelarus og dele det på sosiale medier.

Og ikke minst, skrive under på oppropet:

https://www.opprop.net/norsk_solidaritet_med_folket_i_hviterussland