Spennende forfattere til nystartet litteraturfestival

Stadig flere litteraturfestivaler – små og store, sentrale og lokale – lokker bokglade nordmenn med spennende programmer. En av de nyeste er Østmodum Litteraturfestival. Ambisjonsnivået…

stmodum littfestival (1)

Stadig flere litteraturfestivaler – små og store, sentrale og lokale – lokker bokglade nordmenn med spennende programmer. En av de nyeste er Østmodum Litteraturfestival. Ambisjonsnivået til arrangementkomiteen er det ingenting å si på: Til sin første festival har de sikret seg forfattere som Vigdis Hjort, Øyvind Berg, Gunnar Wærness, Jørgen Krog og Nicolai Houm. Så består heller ikke arrangementskomiteen av hvem-som-helst: Der finner vi Astrid Nordang (t.v.), Ståle Caspersen (t.h.), Thure Erik Lund og Cathrine Knudsen. (Foto: Mona Melanie Lindseth/Bygdeposten).

Hvorfor litteraturfestival ved Tyrifjorden? Vi spør forfatter, oversetter og medarrangør Astrid Nordang.

– Vi fire arrangører bor her på Østmodum ved Tyrifjorden, og har tilgang til et grendehus. Ettersom vi er medlemmer, samarbeider vi med både Østmodum grendelag og Østmodum bygdekvinnelag. Det er derfor naturlig at fokuset blir lokalt – i tillegg til at Østmodum er noe vi ønsker å vise fram, med vakkert kulturlandskap og ikke minst flott natur. Dette er den «den ville sida» av Vikersund, en side de fleste fra Oslo-området ikke aner noe om – bare en times kjøretur unna. Dessuten egner lokalet seg godt for nettopp et slikt evenement. Noen vil stusse over at en festival blir lagt til Tyrifjorden etter Utøya-tragedien, men dette har vært planlagt lenge. Vi har også diskutert saken oss imellom, og tenker at man gjennom litteraturen kan se flere perspektiver. Dette ser vi ikke minst ved at det allerede i høst kommer ut skjønnlitterære antologier som behandler 22/7-saken. Og siden gjestene våre alle er reflekterte og samfunnsengasjerte forfattere, vil Utøya-tragedien, i den grad den blir omtalt, behandles med respekt. Vi føler en viss nærhet til det som har skjedd, ikke minst geografisk, da vi jo har sett søket ute på fjorden og snakket med folk som har deltatt i redningsarbeidet.

– Hva er bakgrunnen for festivalen, og hva ser dere for dere i fremtiden?

– Dette er første gang vi arrangerer denne festivalen. Vi ser den for oss som en årlig begivenhet, med tanke på mulig utvidelse til to dager. Enn så lenge er det en endagsfestival som kommer i forlengelsen av noe som heter Vikersund-dagen, med en masse aktiviteter inne i sentrum. Bakgrunnen for å gjøre dette, er at vi vil fokusere på litteratur her vi bor. I Vikersund ligger også Modum Bad, hvor det fremdeles er en vakker scene som gjestes regelmessig av artister fra hele landet, i tillegg til lokale. Når vi nå er fire som sysler med litteratur her ute på Østmodum, i tillegg til at forfattere fra Åmot, Vikersund og Øverskogen har utgitt skjønnlitteratur de siste årene, synes vi det er riktig å samle noen krefter og vise hva som rører seg lokalt og nasjonalt.

– Spennende forfatternavn på plakaten – er etablerte forfattere vanskelig å be?

– Nei. Vi har fått umiddelbar respons fra alle vi har spurt, og selv satt en øvre grense på fem forfattere. Det har vært positivitet hele veien, det er nok å nevne at Øyvind Berg tar turen helt fra Sarajevo, Kroatia, bare for å være med på dette. Kanskje liker forfattere denne typen festivaler – som er små og forfatterstyrt? Vi har tenkt som så at vi vil velge akkurat de forfatterne vi har lyst til å ha – og de har vi fått. Det er naturligvis flere på ønskelista, derfor håper vi jo på å kunne drive dette som en type indiefestival også i fremtida.

– Er dette først og fremst for lokalbefolkningen?

– Ja og nei. Vi ønsker å starte forsiktig for siden å utvide formatet dersom folk har lyst til å oppleve dette igjen – og dersom vi får et overskudd. Vi har fått økonomisk støtte av både Norsk Forfattersentrum og Modum kommune, men vi regner med at vi stort sett går i null. Det eventuelle overskuddet går til neste års festival. Vi er spent på hvor mange som møter opp av de lokale, da det også er en konsert i Vikersund samme kveld, men møter stor interesse. Vi håper også å få en god del trekkende hit fra Drammen og Oslo-området, og har derfor leid en egen minibuss som kjører i skytteltrafikk den mila det er mellom Vikersund og Fjordvåg grendehus. Uansett gleder vi oss stort til å få folk hit på hjemmebane, få noe til å skje. Og så med så gode forfattere, da.

PRAKTISKE OPPLYSNINGER:

Festivalen finner sted lørdag 3. september 2011 kl. 15.00 – 22.00. Opplesning, intervjuer, poetisk kabaret og musikalsk bakgrunn. Arrangementet går av stabelen på Fjordvåg grendehus, ca 10 km fra Vikersund, i retning Sylling. Timeekspressen linje 10 går fra Oslo Bussterminal til Vikersund annenhver time. Tar du den som går kl. 14.20 fra Oslo, er du i Vikersund kl. 15.10. Derfra går en minibuss i skytteltrafikk til Fjordvåg, slik at du også vil rekke siste buss tilbake til Oslo kl.22.57. Med bil tar du av fra E18 ved Liertoppen, kjører fylkesvei 285 til Sylling og 284 fra Sylling og helt frem til Fjordvåg – som da er tydelig skiltet ved veien. En drøy times kjøring fra Oslo, tjuefem minutter fra Sylling. Du kan også kjøre via Drammen og Hokksund på RV 35 til Vikersund, over brua og til venstre, der det står skiltet til Sylling. Følg fylkesvei 284 om lag en mil bortover Østmodumveien og du kommer til Fjordvåg.

Arrangementet er støttet av Norsk Forfattersentrum og Modum kommune, med god hjelp av Østmodum Grendelag og Østmodum Bygdekvinnelag.