Spør han selv!

Noe du lurer på i forhold til måten forfatter Karl Ove Knausgård jobber? I et halvannen times langt program møter Knausgård publikum på Det Kongelige…

Noe du lurer på i forhold til måten forfatter Karl Ove Knausgård jobber? I et halvannen times langt program møter Knausgård publikum på Det Kongelige Bibliotek i København. Du har muligheten til å vinne billetter, møte han ansikt til ansikt og få svar på spørsmål som du måtte ha om hans liv og virke.

Han skulle komme til Norsk Litteraturfestival, men ble forhindret. Av de andre mange litteraturarrangementer han var invitert til å delta på, takket han visst bare ja til et intimt, lite bokbad i ei lita bygd på sørvestlandet. I et relativt trangt, lite kulturhus fikk publikum komme tett på forfatteren, og få svar på direkte sørsmål fra han. Det kan i det hele tatt virke som en myte at Karl Ove Knausgård skal være så sky i forhold til norske medier. Radiolyttere fikk høre han lese flere timer av Min Kamp, bind 1 under vignetten "Verdt å lese". "Verdt å bruke", oppdaget NRK, da det i utgangspunktet smale programmet ble en lyttertopp. Filmopptak av opplesningen, og Knausgård om opplesningen har de også gjort, til programmene som fortsatt er å finne i NRK-arkivet. Jeg kan ellers nevne en times opptak hos Skavlan, en halvtimes tid med Bokprogrammet, og et større intervju for et norsk dameblad. Å komme nærmere denne mannen enn det man får gjennom disse intervjuene og bøkene hans ville føles som et overgrep. På grensen er en sak laget av det danske radioprogrammet Skønlitteratur i P1. Den prisvinnende journalisten Nanna Mogensen gjorde et "hjemme hos"-intervju med han, dukket opp en drøy stund før de hadde avtale, og skildret mannen og leiligheten hans i detalj. Kan man forsvare dette journalistisk? Var dette informasjon om kunsteneren som allmennheten har nytte av å få vite? Hør programmet selv, og søm. En av konklusjonene etter programmet var forvirring over "the fuzz". Men så har den aktuelle Ib Michael reist biografismedebatten gang på gang i Danmark de siste tiårene. Men ellers har visst resepsjonen i danmark vært "strålende". Og nå er det Knausgårds tur til å dra på "hjemme hos"-besøk til danskene. 14. mars blir han å finne i den store, nasjonale stuen – Det Kongelige Bibliotek i København. Programmet var opprinnelig satt opp på «Dronningesalen» i «Den Sorte Diamant», men har blitt flyttet til «International Forfatterscene». Spørsmål vedrørene arrangementet kan stilles til PR-folk på biblioteket, ved anhg@kb.dk. Man kan fortsatt vinne billetter her.