Språkpris til Håvard Syvertsen

Språklig samlings litteraturpris for 2010 er tildelt Håvard Syvertsen. Prisen gis til en forfatter som bruker et folkelig, radikalt bokmål, og prispengene på kr 25…

Håvard Syvertsen

Språklig samlings litteraturpris for 2010 er tildelt Håvard Syvertsen. Prisen gis til en forfatter som bruker et folkelig, radikalt bokmål, og prispengene på kr 25 000 kroner er renter av Tomas Refsdals litteraturfond. Prisen deles i år ut for 40. gang.

Når Håvard Syvertsen blir hedret med Språklig samlings litteraturpris, er det blant annet fordi han tar sitt opprinnelige språk med inn i fiksjonen og utnytter valgfriheten i bokmålet på en spennende måte. Han er språklig solidarisk med romanpersonene sine; de får komme til orde på en autentisk og troverdig måte, og han velger å la dem snakke og tenke i et folkelig, gjenkjennelig språk.

Prisjuryen har bestått av ordbokredaktør Hege Hellum, Oslo, og lektor Pål Styrk Hansen, Bærum.

Håvard Syvertsen (f. 1962) debuterte i 1992 med novellesamlinga Nå ville han ikke tenke på det. Senere har han skrevet både romaner og noveller, dessuten har han oversatt flere bøker fra svensk. Den siste romanen hans, Det håndgripelige, kom i fjor høst. Stor oppmerksomhet og gode kritikker fikk han også for novellesamlinga Betzys sommer og andre fortellinger (2000) og romanen I lyset (2002). Syvertsen ble tildelt Mads Wiel Nygaards legat i 2000.