Språkpris til Nærum

Knut Nærum fikk nylig Riksmålsforbudets tv-pris for språkbruken sin i programmet Nytt på Nytt. Juryen legger vekt på lekenhet i språket og knappe, kvikke replikker….

Knut Nærum fikk nylig Riksmålsforbudets tv-pris for språkbruken sin i programmet Nytt på Nytt. Juryen legger vekt på lekenhet i språket og knappe, kvikke replikker. Da vi spurte Nærum hva som gir mest kredibilitet av å være forfatter eller komiker, svarte han knapt: Komiker, og la til: Jeg er tross alt ingen kreddforfatter.

Knut Nærum (f. 1961) ga ut den første boka si i 2000. Å var av sjangeren parodier. Den første skjønnlitterære boka hans kom to år senere. Kriminalromanen Døde menn går på ski har gått som hørespill på NRK radio om påsken. Siden da har han gitt ut vers, en roman, en bildebok, og bøker kategorisert som "humor". Alt på Cappelen Damm. Komikerkarrieren hans skal ha begynt med dramagrupper og teatersport i ungdommen. Nå er han fast i panelet til det populære tv-programmet Nytt på Nytt, hvor han på noen måter spiller en hjelperrolle. Han er mannen med svarene, og som formulerer kuriøse fakta med stor eleganse. For innsatsen i NpN er han nå tildelt Riksmålsforbundets TV-pris. 

– Gratulerer så mye med språkprisen!
– Takk!

– Jeg kaller den en språkpris selv om det blir kalt en tv-pris fordi juryen skriver at «Nærum har en nyanserikdom og en lekenhet i språket som er sjelden vare». Hvor høyt setter du disse kvalitetene ved språket?
– Jeg forsøker å komme med vitser som er idébaserte og ikke språkbaserte, så at noen setter pris på språket, er en bonus. Samtidig skal man passe seg for å bli ordkunstner. Både fordi formen kan gå ut over innholdet, og fordi det er så flaut når man mislykkes.

– Ja, det er jo ikke bare språkets kvaliteter som så at de honorerer. Videre fra grunngivingen:  «Mestringen av den knappe, kvikke replikk er i særklasse» Dette er i utgangspunktet en muntlig egenskap. På hvilken måte får du bruk for denne muntlige egenskapen som forfatter?

– Hvis jeg fremstår som knapp og kvikk i replikken på TV, skyldes det trolig forberedelser. Jeg var forfatter og redaktør i NRK i mange år før Nytt på nytt, og har tatt med meg skrivehodet inn i programmet. Skrivingen påvirker praten mer enn omvendt.

– Jeg forstår det som at det er noe spekulasjon omkring forberedelsene til NpN. Kan du si noe om det?  
– Vi har ikke så mye å skjule. Nytt på nytt ble gjennom forrige tiår stadig avslørt i avisene som et jukseprogram hvor de medvirkende faktisk har tenkt før opptak. Det er riktignok ingen som gir meg noe manus, og vi øver aldri sammen før opptakene. Det jeg sier i programmet er enten ting jeg selv har skrevet, eller improvisasjon. Når jeg sitter med åpen munn og prøver å finne på noe lurt å si, er det også spontant.

– Hehe, og hva gir mest kredd – å være komiker eller forfatter?
– Komiker. Jeg er tross alt ingen kreddforfatter. Og etter tjue utgivelser blir jeg fortsatt introdusert med "Men det som mange kanskje ikke vet, er at han også skriver bøker".