Stans kneblingen av Tyrkias frie stemmer!

Les også: http://forfatterforeningen.no/artikkel/dnfs-ytringsfrihetspris-2013-til-muharrem-erbey#.VtP6aubwBfU   Innledning ved Hege Newth Nouri, generalsekretær Norsk PENAppeller ved bl.a.:William Nygaard, leder Norsk PENHarald Stanghelle, leder Norsk RedaktørforeningVidar Strømme, styremedlem Den internasjonale…

norsk_pen_logo

 

Innledning ved Hege Newth Nouri, generalsekretær Norsk PEN
Appeller ved bl.a.:
William Nygaard, leder Norsk PEN
Harald Stanghelle, leder Norsk Redaktørforening
Vidar Strømme, styremedlem Den internasjonale juristkommisjonen, norsk avdeling

Vi stiller foran Stortinget for å oppfordre Storting og regjering til å sende skarpe protester til sin allierte Nato-partner og medlem i Europarådet; Tyrkia. Myndighetene i Tyrkia forfølger borgere som i skrift eller tale kritiserer presidenten og regjeringen. Dommere, akademikere, forfattere og journalister fengsles.

Blant dem er sjefredaktøren for Cumhurryet, Can Dündar, og lederen av avisens Ankara-kontor, Erdem Gül, som avslørte tyrkiske våpenleveranser til IS i Syria. Påtalemyndighetene har nå lagt ned påstand om dobbelt livstidsfengsel for høyforræderi.

Mange journalister er fengslet på grunn av sine kritiske artikler, og enda flere avventer dommer for å ha utført sin samfunnsoppgave.

Påtalejurister som har etterforsket påstander om grov korrupsjon i president Recep Tayyip Erdogans familie og blant hans medarbeidere, har mistet sine stillinger og blitt straffeforfulgt. Dommere har blitt fengslet for avgjørelser de har truffet.
Akademikere som ber regjeringen starte på nytt fredsprosessen med det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) blir beskyldt for å støtte terrorisme.

Myndighetene i Tyrkia blir sterkt kritisert av ledende internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, Europarådet og EU. Tyrkia er helt nede på 149. plass i Reporters Without Borders’ rangering av pressefrihet i verdens stater.

Vi oppfordrer den norske regjeringen og andre politiske aktører til å agere kraftfullt for å bidra til at Tyrkia kan ha en plass blant Europas demokratiske rettsstater. Norge bør sammen med andre land ta initiativ til en statsklage til Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) om systematiske brudd på ytringsfriheten og domstolenes uavhengighet.

Følgende organisasjoner har sluttet seg til markeringen:

Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Presseforbund, Den norske Forleggerforening, Den norske Helsingforskomité, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Juristforbundet, Dommerforeningen, Den internasjonale juristkommisjonen (norsk avdeling), Den norske Forfatterforening, Norsk Oversetterforening, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Dramatikerforbundet.

Inviter venner og del arrangementet på Facebook: https://www.facebook.com/events/1784654448421385/permalink/1784689121751251/