Stein Mehren er død

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Stein Mehrens død. Han har hatt en uvurderlig betydning for norsk litteratur og oss…

stein_mehren

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Stein Mehrens død. Han har hatt en uvurderlig betydning for norsk litteratur og oss i Aschehoug, skriver forlegger Mads Nygaard.

– Den særegne visjonære kraften i hans poesi evner å si noe vesentlig om livets største gleder og smertepunkt, det store alvor i det å være menneske. «Å dikte er å dikte sammenheng», har Mehren sagt, og gjennom hele sitt forfatterskap holdt han fast ved troen på poesien som en egen erkjennelsesvei. Mange av diktene hans er prentet inn i vår litterære hukommelse, som diktet «Jeg holder ditt hode» fra samlingen Mot en verden av lys fra 1963, skriver Nygaard.

Stein Mehren debuterte i 1960 med diktsamlingen Gjennom stillheten en natt. Mehren skrev over 50 bøker, utga over 30 diktsamlinger, og fikk sju nominasjoner til Nordisk råds litteraturpris. I tillegg til dette mottok han Kritikerprisen, Kulturrådets bokpris, Dagbladets lyrikkpris, Aschehougprisen, Fritt Ord-prisen og Triztan Vindtorn poesipris.