Stig Sæterbakkens minnepris til Reffstrup

Stig Sæterbakkens minnepris 2023 går til Kirstine Reffstrup for hennes to romaner Jeg, Unica (2016) og Jernlungen (2023).

Foto: Sofie Amalie Klougart

Kirstine Reffstrup debuterte med Jeg, Unica i 2016. Romanen fikk svært gode kritikker og ble nominert til Osloprisen i kategorien «Årets litteratur» av Natt & Dag. I Danmark ble den nominert til Debutantprisen og Montanas Litteraturpris.

I 2023 kom hennes andre roman, Jernlungen, en roman med historiske og fantastiske elementer. Her tas vi med til et epidemisykehus i København på 1950-tallet, og til et hus for foreldreløse gutter i en skog nær Budapest i 1913.

Reffstrup sier det betyr mye å vinne Stig Sæterbakkens minnepris. – Jeg var meget glad for den lille, rare Vandrebok, hvor han skriver med en særlig nærhet, burlesk og eventyrlig. Så får jeg også verdifull arbeidstid og med et langsomt yrke, som det å skrive bøker, betyr det veldig mye, sier hun.

Stig Sæterbakkens minnepris ble etablert i 2012. Prisen går til en forfatter som har originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Vinneren får 100 000 kroner og et verk av kunstner Sverre Malling.