Stig Sæterbakkens minnepris til Tore Kvæven

Stig Sæterbakkens minnepris 2022 er tildelt Tore Kvæven.

Stig Sæterbakkens minnepris 2022 går til Tore Kvæven for hans to romaner Hard er mitt lands lov (2011) og Når landet mørknar (2018). Det skriver Cappelen Damms nettside Boktips: https://www.boktips.no/skjonnlitteratur/romaner/stig-saeterbakkens-minnepris-2022-til-tore-kvaeven/

Kvæven forteller at telefonen med beskjed om at han var tildelt prisen kom som en stor overraskelse.

– Det kom ut av det blå. Dernest vart eg også litt rørt. Ikkje slik at tårene rann, men eg sa det til kona etterpå, at dette faktisk var litt rørande.

Kanskje gjorde det godt å kjenne på det å bli husket på, for som han sier:

– Det går såpass lenge mellom bøkene mine at eg må jo rekna med å bli gløymt i mellomtida. Men så har altså dei som sitt i juryen tydelegvis slett ikkje gløymt.

Juryen mener at begge hans romaner er preget av «sterk innlevelse og en glødende episk kraft.». Den beskriver også romanene som «fylt med en rik forståelse av lengsler og menneskeverd. Men at forfatterens «grådige» nysgjerrighet ikke bare retter seg mot menneskets indre, men også utover mot det vi lever i og ved siden av.»

Les juryens begrunnelse: https://www.cappelendamm.no/cappelendamm/stig-saeterbakken-minnepris/article.action?contentId=201776

Stig Sæterbakkens minnepris ble etablert i 2012 og går til en forfatter som har originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Vinneren får 100 000 kroner og et verk av kunstner Sverre Malling.