Storeslam i Sverige

Kongressen vil finne sted i Stockholm 29. juli – 2. juli 2008. I løpet av disse tre dagene har SFF invitert et sekstitalls forfattere fra…

Herta Muller

Kongressen vil finne sted i Stockholm 29. juli – 2. juli 2008. I løpet av disse tre dagene har SFF invitert et sekstitalls forfattere fra hele verden som vil vitne om språkets och fortellingens betydning.

Utgangspunktet for WALTIC er at litteratur er en kunnskapskilde med politisk styrke. Det er det skrevne ord og fortellingens iboende kraft som utgjør fundamentet for moderne samfunn, og dermed spiller verdens forfattere en viktig rolle som kunnskapsformidlere, opinionsdannere och samfunnsforandrere.

Herta Müller

kommer til Stockholm

De politiske punktene som listes opp, er en økning av lese- og skrivekunnskapen, verning av ytringsfriheten og en styrking av forfatternes rettigheter. Mange store ord på få dager, som skal kanaliseres gjennom blant annet forfatterne Mia Couto (Mocambique), Nawal El Saadawi (Egypt), Horace Engdahl og Jonas Hassen Khemiri (Sverige), Herta Müller (Romania) Ana Menendez (Cuba/USA) Taslima Nasreen (Pakistan) og Sonia Nimr (Palestina).

Så langt er det altså Elfriede Jelinek som har ordet, og hennes tekst kan leses i sin helhet på kongressens hjemmeside:

– Hver og en, også en asylsøker, en flyktning, en som er uten språk, har lik en snegl sitt eget hus, sitt hjem i språket, og det kan ingen ta fra ham eller henne, detta huset bærer han eller hun bestandig med seg. Under WALTIC skal alle dissa uberegnelige språkhusene åpnes, slik at også andre kan lære seg å snakke deres språk og få oppleve seg som viktige og unike.