Aktuelt

Sverige: Skjønnlitteratur opp 20 prosent

Endringene i lesevanene under pandemien er betydelige. Les saken i sin helhet hos bok365: https://bok365.no/artikkel/corona-gir-drastiske-endringer-i-svensk-bokbransje/ Svensk Bokhandlerforening og Svensk Forleggerforening legger denne uka ut en…

sverige_flagg

Endringene i lesevanene under pandemien er betydelige.

  • Les saken i sin helhet hos bok365: https://bok365.no/artikkel/corona-gir-drastiske-endringer-i-svensk-bokbransje/

Svensk Bokhandlerforening og Svensk Forleggerforening legger denne uka ut en rapport om det svenske boksalget så langt i år. Statistikken dekker årets åtte første måneder.

De digitale abonnementstjenestene bidrar til at bokomsetningen øker betydelig, men dette medfører også at bøkenes stykkpris blir sterkt fallende.

bok365.no skriver at det er de digitale salgskanalene som er vinnerne etter pandemi-utbruddet. Fysisk bokhandel har fått redusert sin omsetning med 17 prosent, mens dagligvarehandelen har redusert sin bokomsetning med 5 prosent. Internettbokhandelen og bokklubbene har på sin side økt salget med 11 prosent, mens de digitale abonnementstjenestene kan vise til en økning på hele 32 prosent.

Sjangermessig er det skjønnlitteratur, samt krimlitteratur som begge øker sin andel med over 20 prosent. Årsaken til dette er å finne i økningen hos strømmetjenestene. Taperen blir sakprosa og faglitteratur som faller med nesten 8 prosent, samt barn- og ungdom som viser en nedgang på 4 prosent. 

Strømmetjenestene for lydbøker øker sin omsetning, så langt i år med hele 42 prosent. Stiv perm holder seg stangen, mens pocketboka har en nedgang på 12 prosent.

Omsetningen hos strømmetjenestene har i årets første måneder vært større enn hos alle Sveriges fysiske bokhandlere til sammen.