Svikt i salget av norsk skjønnlitteratur – men stadig flere strømmer bøker

Les artikkelen i sin helhet her: https://www.klassekampen.no/article/20190514/ARTICLE/190519986 • Omsetningen av norsk skjønnlitteratur for voksne sank med 39 prosent i årets fire første måneder. • Samlet…

lydbok
  • Les artikkelen i sin helhet her: https://www.klassekampen.no/article/20190514/ARTICLE/190519986

• Omsetningen av norsk skjønnlitteratur for voksne sank med 39 prosent i årets fire første måneder.

• Samlet nedgang for alle typer skjønnlitteratur var 13 prosent, tilsvarende 91 millioner kroner.

• Samtidig øker antall abonnenter på strømmetjenester for lydbøker, som Storytel og Fabel.

• I årets første kvartal, til og med mars måned, økte salget av lydbøker, som også inkluderer strømmetjenester, med 24 prosent

Salget av papir­bøker stuper, men strømming av lydbøker demper fallet for storforlagene. 

Etter at fjoråret endte med en samlet nedgang på 8 prosent, var årets første fire måneder tilsynelatende enda mer illevarslende. 

Aprilresultatet er bransjens dårligste siden 2006. Samlet har salget falt med 11,5 prosent siden i fjor.

Verst går det med den norske skjønnlitteraturen for voksne, hvor salget er sunket fra 20 til 12 millioner på ett år – en nedgang på hele 39 prosent.

Tidligere har ikke Forleggerforeningen tatt med omsetningen til de nye strømmetjenestene i sin statistikk. Det gjør de denne gangen, og det er disse tallene som gir bransjen en strime av håp:

I første kvartal tjente forlagene 42,5 millioner kroner på lydbøker – hvorav rundt 35 millioner kom fra strømming. Det utgjør nesten tre ganger så mye som inntektene fra skjønnlitteratur i papirformat.

– Disse tallene viser at strømming av bøker er i ferd med å få en eksponentiell vekst, antakelig på bekostning av salget av fysiske bøker, sier bokforsker Cecilie Naper ved Oslomet.

Problemet er at de mest populære strømmetjenestene ikke tilbyr bøker fra konkurrerende forlag. Cappelen Damm – eier i Stortel – er innklaget til Konkurransetilsynet. De største norske strømmetjenestene eies av Cappelen Damm (Storytel) og Aschehoug og Gyldendal (Fabel). 

Forleggerforeningens administrerende direktør Kristenn Einarsson viser til at strømming gir lavere omsetning for bruk av boka enn om den ble solgt over disk. Forretningsmodellen er fortsatt under utvikling, og direktøren oppfordrer derfor til tålmodighet.