Svingende forlagsøkonomi

Gyldendal, Samlaget, Aschehoug, Oktober og Vigmostad & Bjørke har svakere driftsmargin i 2019 enn i 2018. Samlaget og Aschehoug har begge negativ driftsmargin for andre…

pengesekk

Gyldendal, Samlaget, Aschehoug, Oktober og Vigmostad & Bjørke har svakere driftsmargin i 2019 enn i 2018. Samlaget og Aschehoug har begge negativ driftsmargin for andre år på rad.

Kagge, Cappelen Damm, Pax, Strawberry og Universitetsforlaget økte lønnsomheten i fjor, ifølge Klassekampens tall.

Driftsmargin regnes ut ved å dele driftsresultat på inntekter. Et høyt prosenttall betyr høy inntjening per omsatte krone. Driftsmargin er et vanlig mål på lønnsomhet i næringslivet, og viser forholdet mellom driftsresultat og inntekter. En høy driftsmargin betyr at en bedrift tjener mye per omsatte krone.

For flere av forlagene svinger driftsmarginen fra år til år, men Kagge har siden 2017 et snitt på 11,5 prosent. Det er nest høyest i bransjen, bare slått av Universitetsforlaget (18,5 prosent).

Strawberry Publishing gikk fra underskudd og driftsmargin på minus 24,7 prosent i 2018 til en positiv driftsmargin på hele 16,5 prosent i fjor, ifølge KK. 

På topp i 2019 ligger forlagene Pax, Universitetsforlaget og Strawberry fulgt av Kagge, Gyldendal, Cappelen Damm, Oktober og Vigmostad & Bjørke. Samlaget og Aschehoug endte begge i minus.  

Aschehougs driftsmargin endte på minus 10,1 prosent i fjor – mot minus 5,9 året før. Forlaget mener driftsmarginen vil bli bedre i årene framover.