Aktuelt

Ingeborg Arvola, Lotta Elstad og Monica Goksøyr nominert til LOs litteraturpris

Torsdag presenterte LO kortlisten til LOs litteraturpris 2024.

Monica Goksøyr, Ingeborg Arvola og Lotta Elstad.  Foto:Oda Berby, Creative Commons / Cappelen Damm, Sissel M. Rasmussen
Monica Goksøyr, Ingeborg Arvola og Lotta Elstad.  Foto:Oda Berby, Creative Commons / Cappelen Damm, Sissel M. Rasmussen
  • Ingeborg Arvola for «Kniven i ilden», som forteller levende om finnene som innvandret til Finnmark. Gjennom hovedpersonen Brita Caisa, og hennes to sønner, blir vi kjent med naturens makt, dagenes slit, og kraftfulle mennesker som finner glede i hverandre og naturen. Hun skriver medrivende om fellesskap, om å klare seg sammen og om kampen for å skape seg det livet man selv ønsker.  
  • Lotta Elstad for «Xiania» skildrer metropolen Kristiania på 1920-tallet så livaktig at man nærmest kjenner lukten fra dotømmerstreiken og smaken av smuglerspriten. Det er en røverroman med et fargerikt persongalleri, høyt tempo, humor og skarpe skildringer av fyll, tiltaksløshet og feilslått forelskelse. Men også dypt politisk og gjennom hovedpersonen får vi oppleve abortkamp, byens klasseforskjeller og politisk organisering på tvers av landegrensene. 
  • Monica Goksøyr for «Slemme jenter» tar oss med til thairestauranter på små steder, og beretninger om seksuell trakassering og maktulikhet i arbeidslivet. Novellene viser hvor prisgitt man er sjefens nåde, en arbeidsplass der mål- og resultatstyring er kommet ut av kontroll, og den grenseoverskridende atferden til en anerkjent mann. På en poetisk måte skildrer forfatteren hvordan menneskelige følelser og drivkrefter virker mellom samfunnets formelle og uformelle maktstrukturer.

Vinneren offentliggjøres på hovedarrangementet under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten av mai.

Prisen er på 100.000 kroner. Alle LOs og forbundenes organer kan fremme forslag på kandidater til prisen. Juryen, som innstiller overfor LO Kultur, kan også selv foreslå kandidater.