Tre nominert til Årets bibliotek

– Det er tre sterke kandidater i år. De jobber moderne og fremtidsrettet, og i år vil vi særlig legge vekt på det viktige arbeidet…

– Det er tre sterke kandidater i år. De jobber moderne og fremtidsrettet, og i år vil vi særlig legge vekt på det viktige arbeidet blant barn og unge, sier juryens leder Mariann Schjeide.

Juryen består av Geir Jørgen Bekkevold (stortingsrepresentant for KrF), Bjørnar Moxnes (stortingsrepresentant for Rødt), Tom Egeland (forfatter), Live Rasmussen (Realfagsbiblioteket, fjorårets vinner) og Mariann Schjeide (leder Norsk Bibliotekforening).

Norsk Bibliotekforening er en interesseorganisasjon for alle slags bibliotek og bibliotekbrukere. Siden 1988 har Årets bibliotek-prisen blitt delt ut til en rekke ulike bibliotek. I år kom det inn forslag på 25 bibliotek.

Juryens begrunnelser

Stormen bibliotek, Bodø

Som et fyrtårn lyser Stormen bibliotek ikke bare opp Bodø, men også regionen rundt seg. Et stort bibliotek kan selvfølgelig satse mer enn et lite bibliotek i havgapet, men Stormen utmerker seg med sin evne til å inspirere andre til å drive by- og bygdeutvikling. Helt siden åpningen for tre år siden har de etablert seg som en dagsaktuell møteplass for menneskene i og rundt Bodø. Besøkstallet er faktisk firedoblet sammenlignet med det tidligere Bodø bibliotek.

Biblioteket ligger i kulturkvartalet Stormen, og samarbeid ligger i bibliotekets ryggmarg. På en eksemplarisk måte knytter de til seg samarbeidspartnere fra det offentlige og det private. Disse er med på å lage et godt program på sine interesse- og kunnskapsfelt. Noen er inne ukentlig, andre månedlig og noen med årlige festivaler. Stormen bibliotek har satset på prosjekter for barn og unge. Biblioteket har en egen koordinator for arrangementer og aktiviteter, som planlegger, utvikler og gjennomfører sammen med ungdommene selv. Biblioteksjef Trud Berg har arbeidet målrettet for å utvikle et moderne bibliotek med mange funksjoner, som tar på alvor rollen som et lokalt litteraturhus.

Gulskogen bibliotek, Drammen

Det er ikke så lett å se utenfra hva som er et godt skolebibliotek. Det er elevene og de ansatte som virkelig får kjenne hva en fantastisk skolebibliotekar kan utrette. Gulskogen skole viser oss hvordan et skolebibliotek kan være aktiv og integrert i skolens pedagogiske planer. Alle elevene, helt fra første klasse til tiende klasse, har faste møter med skolebibliotekaren. Med iver og varme bokprater hun for alle sammen. Disse møtene er planlagt og lagt opp for å følge skoleåret. Dette gjør at lesing og bokformidling møter elevene hele tiden. Skolebiblioteket har stadig besøk, enten det er ungdomsskoleelevene som skal ha valgfag lesing eller en nysgjerrig åtteåring som bare må lese litt mer.

Skoleledelsen har satset på skolebibliotek, og gitt bibliotekar Marit Gautneb rammer til å bygge opp en leseoase. Dette har overføringsverdi til bibliotek over hele landet, og bør inspirere flere enn sitt eget nærmiljø til hvordan et skolebibliotek kan være. Biblioteket er ikke bare et værested, men er blitt et arbeidssted og et lesested. På skolebiblioteket kan elevene og lærerne hente faglig kunnskap, og finne god og aktuell litteratur.

Biblo Tøyen, Oslo

Alle som tenker på sitt barndoms bibliotek når de tenker på bibliotek, vil få seg en overraskelse når de besøker Biblo Tøyen. Hvis de får besøke da, Biblo Tøyen har nemlig besøksforbud for alle som er under 10 eller over 15 år. På dette biblioteket har leder Reinert Mithassel skapt noe helt nytt. Biblioteket har satt seg inn i hva nettopp dette stedet trenger. Med sitt spennende tilbud viser de hvordan en institusjon som bibliotek kan være aktivt med i lokalsamfunnet.

Et bibliotek er ikke bare bøker, men på Biblo Tøyen trekker de ungdom inn til bøkene sammen med leksehjelp, matkurs og dataspill. Biblo Tøyen er også et sted å bare slappe av. I fred for småsøsken og foreldre kan ungdommene ikke bare tilegne seg kunnskap, men også selv skape og bidra til kunnskapssamfunnet. Det er spesielt viktig å gi ungdom et handlingsrom og kreative muligheter i et område som har sosiale utfordringer og økende fattigdomsproblematikk. Samtidig som Biblo Tøyen er ment spesielt for nærmiljøet, brukes det også av ungdom fra hele byen. Det gjør at biblioteket kan vises fram som et vellykket integreringsprosjekt. Biblo Tøyen gir lokalsamfunnet identitet og noe å være stolte av.