Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/2/6/4/czhnsdg2t/webroots/r1168646/wp/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Tror momsen forsvinner - Den norske Forfatterforening

Tror momsen forsvinner

Forlegger og redaktør i Kolon Forlag, Bjørn Aagenæs, synes det er like vanskelig å spå om ebokas framtid som de fleste andre i bokbransjen. Likevel…

aagenæs

Forlegger og redaktør i Kolon Forlag, Bjørn Aagenæs, synes det er like vanskelig å spå om ebokas framtid som de fleste andre i bokbransjen. Likevel tipper han at så mye som 25% av skjønnlitteraturen vil utgis som ebok, og at eboka ikke først og fremst vil bli solgt via bokhandel.

Vi fortsetter vår spørsmålsrunde til forleggere om prognosene for eboka.


1. Hvor stor andel av bokmarkedet tror du eboka har om fem år?

Alle ting vedrørende eboka markedsandel er jo høyst hypotetiske, men hvis jeg skulle gjette, vil jeg gjette at eboka vil ha en variabel andel av bokmarkedet om fem år; når det gjelder skjønnlitteratur tipper jeg at andelen vil være fx 25%, for skolebøker og informasjonsbøker (enkle kokebøker fx) en del høyere, mens for spesielle billedbøker vil den kanskje være noe lavere.

2. KD åpner nå for at eboka kan selges til fastpris, vil eboka bli betraktelig billigere enn papirboka?

Ja, det tror jeg, men hvor mye billigere er usikkert.

3. Og blir vi kvitt momsen?

Jeg tror momsen vil forsvinne etter hvert – til tross for at Finansdepartementet nå har vedtatt at eboka skal momsbelegges.

4. Bokhandlerforeningen er offensive i forhold til eboka. Øgreys drømmescenario er at man om fem år vil kunne ta med sitt eget lesebrett til bokhandelen og laste ned en bok direkte, samt streame leseprøver over en kopp kaffe. Tror du bokhandelen vil være førende i ebokhandelen, eller vil den overtas av større operatører som f.eks. Apple?

Jeg tror andre aktører vil være førende i eboka, fx forlagene selv eller nettbokhandlere. Fysiske bokhandlere vil fortsette å være førende på pbøker.

5. Har du selv et lesebrett?

Nei, men jeg skal skaffe meg et når de blir gode nok – dvs om ikke så lenge.