Tungt farvel med Stig Sæterbakken

En fullsatt Lillehammer kirke tok i dag farvel med Stig Sæterbakken (1966-2012). Familie, venner og kolleger fra inn- og utland var samlet i sorg. Forfatteren…

En fullsatt Lillehammer kirke tok i dag farvel med Stig Sæterbakken (1966-2012). Familie, venner og kolleger fra inn- og utland var samlet i sorg. Forfatteren ble stedt til hvile i en sort kiste dekket med hvite liljer og med mange blomsterkranser rundt. Under seremonien ble det fremført dikt og romanutdrag skrevet av Sæterbakken. Seremonien ble åpnet med sangen «My Funny Valentine», og bisettelsen ble ledet av sogneprest Tormod Kapelrud. I bisettelsen ble det ikke sunget salmer, men Carol Kvande framførte flere sanger i samspill med kantor Ole Lauvli. Det ble også holdt en rekke gripende minnetaler. Etter bisettelsen samlet de sørgende seg til minnesamvær i Kulturhuset Banken.

– Han valgte selv å gå ut av tiden. Det siste halvåret var han mer eller mindre i sin mørke kjeller, sa presten. – Familien ønsker at vi sammen skal finne veien gjennom den mørke natten. Derfor vil begravelsen også ha en tone av håp.

Leder av Forfatterforeningen, Anne Oterholm, sier at Sæterbakken har betydd mye for norsk litteratur, både gjennom det han har skrevet og den rollen han har hatt. – Han har også vært en stor inspirasjon, mentor og rådgiver for unge, sier hun til Dagbladet.

– Stig var en skikkelse som gjorde seg gjeldende i et lite samfunn. Han var en viktig bidragsyter i samfunnsdebatten, sier stortingsrepresentant Olemic Thommesen til VG Nett.

– Han var en veldig åpen, direkte, kompromissløs og modig forfatter, både i gjøremål og i litteratur. Og han var hele tiden på søken etter det han oppfattet som sin sannhet, sier William Nygaard til Dagbladet.

Forfatter Edvard Hoem, som satt sammen med Stig Sæterbakken i Det litterære råd, sier til Dagbladet at Sæterbakken var en spesiell og fremmed stemme i den norske litteraturen. – Han var en fantastisk varm og våken person, flink til å utfordre.

Les Dagbladets omtale av begravelsen her: http://www.kjendis.no/2012/02/03/kjendis/bok/stig_seterbakken/20065266/
Les VGs omtale av begravelsen her: http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10077599