Aktuelt

Ungdommens kritikerpris til Birger Emanuelsen

Siden november i fjor har 180 elever i videregående skole lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære voksenbøker utgitt i 2014. Ventetiden er over. Elevene har…

birger_emanuelsen

Siden november i fjor har 180 elever i videregående skole lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære voksenbøker utgitt i 2014. Ventetiden er over. Elevene har funnet sin favoritt: Birger Emanuelsen. 

– Jeg er utrolig takknemlig for dette. Som tenåring fylte jeg nettene med Donald-pocket og litteratur, og jeg hadde god bibliotekar, foreldre som hadde bokhyller og lot meg låne fritt og sist, men ikke minst en norsklærer som åpnet opp litteraturen for meg. Det har noe å si hva dere leser, hva dere skriver, mener og tenker. Livet gjenskapes hver morgen og de tingene dere leser, sier og gjør er med på å gjenskape verden. Det er fantastisk hyggelig at akkurat dere har likt og kjent dere igjen denne boka. Jeg er veldig stolt, glad og ydmyk. Tusen hjertelig takk! sa Emanuelsen til en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo.

 

Det er tiende gang Ungdommens kritikerpris deles ut. Samtlige juryklasser og flere av de nominerte forfatterne var til stede under utdelingen. 

– Å være med i Ungdommens kritikerpris har ført til bedre miljø i klassen, kjennskap til norsk samtidslitteratur og respekt for norske forfattere. Man føler seg viktig fordi det er vi som bestemmer og ingen andre som har innflytelse på det vi mener, sier storjurymedlemmene Sunniva Olaussen ved Samisk videregående skole i Karasjok og Snorre Amdal ved Dalane videregående skole i Egersund.

Fra elevjuryens begrunnelse for vinnerboka, heter det blant annet:

– Vinnerboka holder på oss lesere og skaper en stemning som er uhyggelig. Boka er godt bygd opp og fanget oss fra første side. Den lever fortsatt i oss og vi sitter igjen med mange spørsmål om karakterene og relasjonene i boka. Vinnerboka skaper et bånd mellom leserne og forfatteren.

– Ungdommens kritikerpris har i løpet av ti år blitt en av Norges viktigste litteraturpriser. Prisarbeidet gir elever i den videregående skolen kjennskap til ny norsk skjønnlitteratur og en mulighet til å lese, samtale og diskutere bøker som er nominerte av profesjonelle kritikere. Når vi spør ungdom om litteratur, får vi alltid gode svar, sier daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner. 

– Vi er stolte over hvordan Ungdommens kritikerpris har utviklet seg og blir mottatt av lærere og elever som deltar. Nå er vi spente på hvilken bok som vinner i jubileumsåret for prisen, legger hun til.   

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) takket elever, lærere og bibliotekarer for det arbeidet de har lagt ned i Ungdommens kritikerpris.

– Det er mange prestisjefulle priser, men med Ungdommens kritikerpris er det lett å si at den er en av de aller viktigste. Dere har lest og diskutert hundrevis av sider. Det har sikkert vært intenst, men også lærerikt og spennende. God litteratur kan få oss til å tenke, men det skal først og fremst være gøy å lese. Gi dere en fin opplevelse. Jeg vil gjerne takke til juryene, norsklærerne og bibliotekarer for det arbeidet dere har gjort. Boka er under press i den tiden vi lever i, men jeg tror den er kommet for å bli. Uavhengig av alle andre tilbud, så blir det å lese, se ord, forme bilder og legge sin egen mening i tekst ikke borte, sa blant annet statsråden i sin åpningstale.