Ungdommens kritikerpris til Brynjulf Jung Tjønn

Diktsamlinga «Kvit, norsk mann» (Cappelen Damm) av Brynjulf Jung Tjønn vant Ungdommens kritikerpris 2023.

Foto Naomi Garseth

– Tusen takk! Jeg ble veldig rørt av juryens begrunnelse. Jeg har alltid hatt lyst til å bli nominert til Ungdommens kritikerpris. Det er kanskje den prisen som gjør sterkest inntrykk på meg, fordi det blir jobba så utrolig mye i hver klasse. Jeg har veldig stor respekt for det arbeidet som dere har gjort. Å bli lest av unge lesere som er kritiske, har et nytt blikk og er åpnere for ulike typer bøker, det betyr veldig mye for meg, sa Jung Tjønn da han mottok prisen på Sentralen i Oslo fredag 31. mars.

De to siste månedene har syv juryklasser fra ulike regioner fordypet seg i de fire nominerte bøkene til Ungdommens kritikerpris 2023. For første gang var de nominerte de samme bøkene som til den voksne Kritikerprisen for norsk skjønnlitteratur. De voksne kritikerne kåret tidligere i mars «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn til vinner. I dag gjorde unge lesere i videregående skole det samme da prisen ble delt ut på Sentralen i Oslo. I juryen begrunnelse heter det blant annet:

Forfatteren skriver utrolig sterkt og gir deg en skikkelig nær og personlig kobling til boken. Jo mer du leser i denne boken, jo mer forstår du. Boken kan tolkes på mange måter og gir deg lyst til å lese boken flere ganger. Ikke bare nok med det, men den er så utrolig følelsesladd og man kjenner det i hjertet når man leser. Fordi forfatteren byr så utrolig mye på seg selv.

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit var til stede på utdelingen og holdt tale til ungdommene.

– Kjære juryklasser! Jeg vil takke dere alle sammen for den grundige jobben dere har gjort med vurderingen av årets bøker. Dere beviser, om noen skulle være i tvil, at ungdom leser. Deres stemme er viktig i det offentlige ordskiftet om litteratur, sa blant annet kronprinsessen i sin hilsen til de unge leserne.

Juryen begrunnelse

Etter åtte uker har vi lest oss gjennom fire ulike bøker med ulike historier og synspunkter.

Hver og en av bøkene fremmer en unik historie, og det er tydelig at de fire nominerte forfatterne har jobbet grundig, og fått frem et fantastisk godt resultat. Det har vært mye diskusjon, både blant enkeltelever i klasserommet, og i storjuryen. Til tross for dette, er det én bok som har skilt seg betraktelig ut.

Denne boken var vi alle veldig skeptisk til når vi først så den. Vi tenkte at denne her kommer nok til å ende på bunn på listen vår. Boken vi har gitt førsteplassen gir oss stor tolkningsfrihet. Den er enkel å lese, men det er tydelig at forfatteren har gjort en grundig jobb med å gå inn i seg selv og sitt følelsesliv. Hver og en sitter igjen med ulike tanker, oppfatninger og inntrykk, og denne unike skrivemåten har satt spor i oss alle.

Forfatteren skriver utrolig sterkt og gir deg en skikkelig nær og personlig kobling til boken.

Jo mer du leser i denne boken, jo mer forstår du. Boken kan tolkes på mange måter og gir deg lyst til å lese boken flere ganger. Ikke bare nok med det, men den er så utrolig følelsesladd og man kjenner det i hjertet når man leser. Fordi forfatteren byr så utrolig mye på seg selv.

Til tross for dette er forfatteren selvkritisk, og viser en viss antydning til ironi. Vi får skildret utenforskap, og alle kan sitte igjen lenge og føle på det de nettopp har lest. Denne boken var kanskje ikke en forventet førsteplass, men det tok ikke lang tid før den vant våre hjerter. Det er skrevet enkelt, kort og nakent, men rommer likevel så mye følelser og sårbarhet. Dette er en bok og historie som passer for alle, uansett hvor mye eller lite du har lest eller opplevd i livet.

Denne boken kan du virkelig bruke alt fra 40 minutt til flere dager på å lese. Når man vet at den er basert på ekte hendelser gjør det at vi kommer nærmere boken.

Etter hver side kan man stoppe opp i 30 min for å tenke og diskutere. Boken får oss lesere til å ville lese mer poesi. Boken angår ikke bare de som er utsatt for rasisme, det er en viktig bok for alle og den passer for alle. Det er ikke bare en ordinær diktsamling men en fortelling

Vinneren av Ungdommens pris 2023 er «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn!

De fire nominerte var:
Kniven i ilden. Ruijan rannalla – Sanger fra ishavet av Ingeborg Arvola, Cappelen Damm 2022
Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn, Cappelen Damm 2022
Stakkar av Matias Faldbakken, Oktober 2022
Skinnende døde av Mazdak Shafieian, Gyldendal 2022

De syv juryklassene var:
Innlandet: 2INF ved Gjøvik vgs.
Nordland: 1MDA ved Polarsirkelen vgs.
Vestland: VG2, salg og reiseliv, ved Amalie Skram vgs.
Troms og Finnmark: 2MUS/2MKA ved Alta vgs.
Oslo: 2STE ved Oslo Katedralskole
Viken: 2ELB/C ved Rud videregående skole
Agder: 2STF ved Kristiansand Katedralskole Gimle

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring. Prisen administreres av Foreningen !les og støttes av Utdanningsforbundet, Den norske forleggerforeningen og Norsk kritikerlag. Les mer på ungdommenskritikerpris.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk, Bokprat og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I 2022 ble Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023. Foreningen !les er tildelt LNU-prisen for 2021.

Les mer på foreningenles.no