Uprisen til Asbjørn Rydland

– Uprisen er en utrolig viktig pris, og jeg er kjempestolt og utrolig glad for å motta denne, sa prisvinneren fra scenen på Litteraturfestivalen i…

asbjorn_rydland

– Uprisen er en utrolig viktig pris, og jeg er kjempestolt og utrolig glad for å motta denne, sa prisvinneren fra scenen på Litteraturfestivalen i Lillehammer. – Tusen takk til juryen og til alle som har vært med på hele prosessen.

– Vi diskuterte i tre timer før vi kom frem til vinneren. Vi ble ikke enig, og måtte til slutt stemme ut én og én bok til vi stod igjen med vinneren, fortalte Lane Omed Kader og Madhu Vatn, som delte ut Uprisen på vegne av Storjuryen.

Uprisens vinner kåres av ungdommens. Hvert år deltar 1000 ungdommer i kåringen, og prisvinneren mottar 25.000,- kr.

Fra juryens begrunnelse heter det blant annet: «Boken er unik innenfor en sjanger som er veldig populær. Science fiction, mytologi og fantasy er blandet sammen på en unik måte. […]Boken er den lengste av de nominerte og den er på nynorsk, men det viste seg å ikke være noe problem.»

– Engasjementet har vært enormt, helt fra nominasjonsprosessen hvor 1400 anmeldelser kom inn, til juryarbeidet og de avsluttende diskusjonene. Det var veldig jevnt og selv om Galderstjerna trakk det lengste strået, er alle de nominerte blitt favoritter blant elevene. Det sier noe om nivået på norsk ungdomslitteratur nå, sier prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les, Bjarte Bakken.