Hvorfor ville du bli forfatter?
Så enkelt som at jeg elsker å skrive. Jeg prøvde å gjøre noe annet i noen år, men den indre skrivetrangen førte meg inn på denne veien. For meg handler det å skrive mye om å utforske mennesker og menneskesinnet. Noe som også var grunnen til at jeg først studerte psykologi og senere jobbet som sykepleier i psykiatrien.
Hvordan var din vei inn i forfatterskapet? Når og hvorfor begynte du å skrive?
Jeg har likt å skrive og lese siden jeg var veldig liten, men jeg tenkte aldri at det å skrive var en yrkesvei. Jeg er vokst opp i en familie med arbeidere og akademikere. Derfor studerte jeg først psykologi, før jeg utdannet meg som sykepleier og begynte å jobbe i akuttpsykiatrien. Etter hvert innså jeg at jeg ville gjøre noe annet. At det faktisk var mulig å leve av å skrive. Da tok jeg først tekstforfatterutdannelsen ved Westerdals, og siden 2006 har jeg jobbet som manusforfatter innenfor film og tv. Jeg har gjort noen halvhjertede forsøk på å skrive bok, før jeg bestemte meg for noen år siden å dykke dypere inn dette formatet. Det resulterte i en ungdomsbok i 2020, og siden har det blitt flere bøker.
Hvilket ord prøver du å unngå/bruke litt mindre?
Liksom. Det svekker alt man prøver å formidle, liksom.
Hvilket forhold har du til å stryke tekst?
Jeg elsker å stryke tekst. Det vanskeligste er å skrive et førsteutkast. Deretter er det bare gøy å stryke og flikke på teksten.
Kan du fortelle litt om skriveprosessen din? Hva må være på plass, hvordan kommer du i gang, hvor i teksten begynner du?
Idéer kan komme når som helst og hvor som helst, men det kan gå lang tid før jeg begynner å skrive. Jeg jobber alltid mye med både karakter og plot, og ikke minst tematikken og hva jeg vil si, før jeg går i gang med selve skrivingen. Her er jeg nok preget av min bakgrunn som manusforfatter. Jeg liker å ha en ramme for historien og vite hvor jeg skal. Og ikke minst kjenne karakterene og det perspektivet jeg skriver ut fra. Noen ser på dette som en begrensning, for meg er dette et nødvendig verktøy som skaper et stort rom for magien som oppstår når man først setter seg ned ved tastaturet.
Leser du andre forfattere når du skriver?
Ja. Spesielt liker jeg å lese de første ti sidene av bøker for å se på både skrivestil og språk, og hvordan ulike forfattere drar leseren inn i historien på ulike måter.
Hva liker du å lese?
Alt mulig. Alt fra poesi og sakprosa til lange romaner, krim og filmmanus. Sjangeren jeg liker aller best er likevel psykologiske thrillere/grøssere. Jeg liker når det blir mørkt. Når jeg kan være med i de mørkeste krokene av menneskesinnet, og prøve å forstå hvorfor man er som man er. Og jeg liker når jeg kan utforske ulike perspektiver og store spørsmål ved vår virkelighetsopplevelse.
Anne Elvedal har utgitt romanen Du kan kalle meg Jan (2024), samt trilogien Dødens spill (2020-2022) og Spøkelsesstasjonen (2024), alle på Cappelen Damm.