Valgkomiteens innstilling til opptakskomité

Valgkomiteen har jobbet med å få til en sammensetning som tar hensyn til alder, kjønn og geografi. I tillegg har valgkomiteen ønsket en opptakskomiteen med…

opptakskomite

Valgkomiteen har jobbet med å få til en sammensetning som tar hensyn til alder, kjønn og geografi. I tillegg har valgkomiteen ønsket en opptakskomiteen med medlemmer som har erfaring fra arbeid innen ulike skjønnlitterære sjangere. Begge målformer og ulike skrivemåter og innganger til litteratur er også representert. 

Victoria Kielland, velges for 2 år (skriver på bokmål)

Victoria Kielland ga i perioden 2010-2014 ut en rekke tekster i samarbeid med Mari Tveita Stagrim på A.K.R.O.N.Y.M. forlag. Hennes første diktsamling kom så på Kolon i 2013. Denne utgivelsen ble nominert til Vesaas debutantpris. For romanen Dammyr (2016) fikk hun Bokhandelens forfatterstipend som innstilles av Det litterære Råd. Kielland har altså allerede en svært variert skrivepraksis. Hun har en mastergrad i teatervitenskap fra Universitetet i København, og har gått på Forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark og Forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. Hun er født i 1985, oppvokst i Fredrikstad, men bor i dag i Oslo og jobber på Nasjonalbiblioteket. Kielland ble medlem av Forfatterforeningen i 2016.

 

Pål Gerhard Olsen velges for 3 år (skriver på bokmål)

Pål Gerhard Olsen debuterte som forfatter med romanen Svart, svart – og et tynt lag hvitt i 1985. Han har siden gitt ut en lang rekke romaner for voksne (både kriminalromaner og andre). I tillegg har Olsen skrevet ungdomsromaner og litteratur for barn. Olsen er utdannet cand.mag. med fagene sosiologi, norsk og litteraturvitenskap, og har også gått på forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark. Han har lang erfaring som litteraturkritiker både fra Bergens Tidende og Aftenposten, og er vant til å lese litteratur med ulike utgangspunkt. Pål Gerhard Olsen er født i 1959 i Bergen, bosatt i Asker og ble medlem av Forfatterforeningen i 1987

 

Morten Langeland velges for 3 år (skriver på bokmål)

Morten Langeland debuterte som forfatter i 2012 med diktsamlingen Æ æ å, og har nå ytterligere fire utgivelser bak seg, den siste er samlingen Svamp fra 2019. Langeland har gått på Forfatterstudiet i Bø, på Skrivekunstakademiet i Hordaland og Litterär Gestaltning i Göteborg. I tillegg har han en bachelorgrad i litteraturvitskap og master i billedkunst. For tiden jobber han som skrivelærer på Skrivekunstakademiet i Hordaland, og har jobbet som kritiker for Klassekampen. Det er ingen tvil om at Langeland har bred leseerfaring og god oversikt over hva som skjer i norsk litteratur. Langeland er født i 1986, oppvokst i Kristiansand, og bor i dag i Oslo. Han ble medlem at forfatterforeningen i 2016.

 

Kristin Auestad Danielsen velges for 2 år (skriver på nynorsk)

Kristin Auestad Danielsen debuterte som forfatter i 2005 med diktsamlingen Alle i Norge, i tre, i hengekøyer. Siden har hun utgitt flere diktsamlinger og i 2018 kom hennes første roman. Teaterversjonen av denne romanen Vår vesle ble satt opp på Det norske Teater i 2018. Hun er tildelt Tanums kvinnestipend for forfatterskapet sitt, og ble nominert til Ibsensprisen 2019 for Vår vesle. Auestad Danielsen er litteraturkritiker og spaltist i Aftenbladet, har en bachelor i allmenn litteraturvitenskap, har gått forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. I tillegg har hun dramatikerutdanning fra Aarhus Teater. Hun er født i Torshavn 1981, bor i Stavanger og ble medlem av Forfatterforeningen i 2008.

 

Øystein Vidnes velges for 2 år (skriver på nynorsk)

Øystein Vidnes debuterte med novellesamlingen Bondeforteljingar i 2002 og ga så ut romanen Ekstasar i 2006. Vidnes har erfaring fra mange områder av det litterære feltet. Han er designer, forfatter, oversetter og illustratør. Opprinnelig er han utdannet litteraturviter, har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og var med på å starte forlaget Gasspedal i 2000. Vidnes har vunnet flere priser i kåringen Årets vakreste bøker, og ble tildelt kritikerprisen for oversettelsen av Robert Musils Tre Kvinner. Han har en rekke gjendiktninger og oversettelser bak seg. Han er født i 1976, vokst opp i Fiskå i Vanylven og bor nå i Leikanger. Han ble medlem av forfatterforeningen i 2008.