Varetekt i Tibet for Woeser

Det er Times Online som rapporterer om hendelsen. Varetektsfengslingen av Woeser avslører myndighetenes nervøsitet i den himalayiske hovedstad, der tibetaneres opprør mot Beijing-regimet i mars…

woeserfjell

Det er Times Online som rapporterer om hendelsen. Varetektsfengslingen av Woeser avslører myndighetenes nervøsitet i den himalayiske hovedstad, der tibetaneres opprør mot Beijing-regimet i mars resulterte i 22 døde og ildspåsettelse av hundrevis av offentlige bygninger og kontorer.

Woeser var på et kort besøk hos familien sin i byen da åtte politifolk troppet opp utenfor morens hjem og ba Tsering Woeser følge med til politistasjonen for avhør. Ektemannen Wang Lixiong, som i april i år mottok Forfatterforeningens ytringsfrihetspris for sin kone ettersom hun ikke fikk utreisetillatelse fra Kina, sier til Times: "De hadde brukt galt navn i dokumentet, så jeg insisterte på at de rettet det opp før de tok henne med seg. Jeg minnet dem på at de var nødt til å komme tilbake med henne innen de forskriftsmessige 12 timene." foto: Cornelius Jakhelln

Woeser ble avhørt av flere offiserer som sa de handlet ut fra et tips fra publikum, som hadde sett henne ta bilder av hæren og av politiet i Lhasa inne fra en drosje.

Wang, som uttaler seg på vegne av sin kone da han frykter for sikkerheten hennes, sier videre til Times Online: "Hun fortalte dem at det ikke var ulovlig å ta bilder på offentlige steder, og at hun ikke hadde besøkt noen hemmelige områder eller militære enheter. De hadde ingen lovlig grunnlag til å holde på henne." Politiet ransaket morens hus og tok med seg flere dokumenter, så vel som Wangs datamaskin.

De hacket passordet hans, sjekket alle dokumentene på laptopen og krevde at Woeser slettet alle fotografier som viste en politimann eller -kvinne eller en militæroffiser i Lhasas gater og i de tibetanske områdene hun ellers måtte ha besøkt.

Wang sier: "Det er vanskelig å si om de var ute etter å krenke oss. Men hvis de kan gjøre dette med en innflytelsesrik forfatter som ikke har gjort annet enn å ta bilder, kan en jo tenke seg hvilken trussel som må henge over vanlige tibetanere i hverdagen."

Paret forlot Lhasa og vendte hjem til Beijing like etter, men ikke før de hadde feiret sammenkomsten med familie og venner av Woeser. Og fest ble det selv om mange ikke dukket opp, trolig av frykt for konsekvensene etter Woesers møte med politiet. Woeser og Wang hadde planer om å tilbringe en måned i Lhasa, men vendte altså tilbake til den kinesiske hovedstaden etter bare 48 timer.

Woeser er blitt en av Tibets største personligheter. Som poet ble hun tidlig tatt inn i varmen av myndighetene, før hun ble mer kritisk og diktsamlingen hennes ble forbudt i 2003. Siden da har hun ikke fått lov til å publisere noe i Kina. Men Woeser lot seg ikke stanse, og i 2005 begynte hun å blogge. Hun tok i bruk en server utenfor Kina, da hennes egen gjentatte ganger ble hacket og stengt, og blogen er i dag et av Tibets mest populære nettsider, med et notert treff på tre millioner bare siden i fjor. Gå gjerne inn på woeser.middle-way.net og ta en titt – selv om tegnene nok er for kryptiske for de fleste av oss.

Den tibetanske hovedstaden er nå mer lukket enn noensinne, byen patruljeres av politi og paramilitære døgnet rundt, et stort antall av dem vokter området rundt Jokhang-templet – tibetanernes mest hellige sted i gamlebyen. Også på bussholdeplasser står de paramilitære oppstilt og beskytter politiet mens disse kontrollerer såkalt mistenkelige personer. I den nyere bydelen, der det for det meste bor etniske Han-kinesere, er det på langt nær så mye politi å se i gatene.
 

For mer informasjon se www.tibet.no, hjemmesiden til Den norske Tibet-komité