Vi hører fra Solheim Ådland

Samvittighetsfulle tar alle sammen oppfordringen fra kollegaer, og gir dikt. Sist kom dette fra Ellen Grimsmo Foros. Mens hun delte "Mens jeg", lette Vemund Solheim…

© Kirsti van Hoegee

Samvittighetsfulle tar alle sammen oppfordringen fra kollegaer, og gir dikt. Sist kom dette fra Ellen Grimsmo Foros. Mens hun delte "Mens jeg", lette Vemund Solheim Ådland fram et dikt.

Denne Ådland er bror av Øyvind Ådland, forfattaren som debuterte i 2001 med Konfliktfritt, og senere har skrevet Problemet med de to–tre studentene. Bror Vemund er kanskje noe mindre kjent for lesere flest. Men i Aftenposten i 2010, under overskriften Diktet lever, ingen vet om det, skriver lyrikkanmelder Henning Howild Wærp om status i norsk samtidslyrikk. Vemund Solheim Ådland blir er en av lyrikerne som blir trukket fram. Andledningen var tidsskriftet Ratatosks kanonisering av norske dikt fra 00-talet.

Der var Ådlands bok fra 2007, Repetisjon og åpenbaring en av de utvalgte. Ådland debuterte som lyriker i 2004 med Profylaktisk skjønnhet, og fikk Bjørnsonstipendet i 2008 for sitt forfatterskap. I den anledning skrev Thomas Berg om Ådland i Morgenbladet: Vemund Solheim Ådland blir av mange oppfattet som en særdeles vanskelig poet, andre har sammenlignet ham med Alf Prøysen. Men nok om diktningen hans. Her er et glimt av den. Ådland sender stafettpinnen videre til Yngve Pedersen.