Vi inviterer ytringsfrihetens helter

Over hele verden sitter mennesker fengslet for å si sin mening. Dette ønsker de tre organisasjonene å sette fokus på ytringsfrihetens pris under festivalen. Tre…

opprop

Over hele verden sitter mennesker fengslet for å si sin mening. Dette ønsker de tre organisasjonene å sette fokus på ytringsfrihetens pris under festivalen.

Tre personer som sitter fengslet, utelukkende fordi de på fredelig vis har gitt uttrykk for sine meninger, er invitert til Litteraturfestivalen på Lillehammer. Et knippe av norske forfattere, forleggere, redaktører og andre skribenter stiller seg bak Amnestys umiddelbare krav om løslatelse, og samtidig bruker de sin stemme til å invitere de tre skribentene til årets festival.

I et felles opprop benytter norske forfattere benytter anledningen til å stå som avsender på invitasjonen som sendes de tre fengslede skribentene. Det er historiene til den saudi-arabiske bloggeren Raif Badawi, den etiopiske journalisten Eskinder Nega og poeten Mohammed al-Ajami fra Quatar som fortelles.

Støtter ytringsfrihetens helter

– Vi håper så mange som mulig ønsker å signere invitasjonen. Det å invitere disse tre personene er en støtteerklæring og en symbolsk handling fra norske forfatterne mener John Peder Egenæs, generalsekretær Amnesty International Norge.

– Norske forfattere kan ytre seg fritt, både i litteraturen og i den offentlige debatten. Vi er glade for at de bruker sin posisjon til å støtte ytringsfrihetens helter, sier generalsekretæren.

Sigmund Løvåsen, lederen av Den norske Forfatterforening, mener det er bra å bli minnet om at ytringsfriheten ofte kan tas for gitt:

– På en festival fylt med litteratur skrevet under en frihet vi ofte tar for gitt, er det viktig å bli minnet om hvilket press det frie ord er under i andre deler av verden.  De inviterte gjestenes situasjon viser også hvilken kraft som kan ligge i det skrevne ord når myndighetene ser seg nødt til å kneble disse stemmene.

Demokratisk prinsipp

– Ytringsfrihet er et viktig demokratisk prinsipp og en forutsetning for at litteraturen skal kunne blomstre, mener Marit Borkehagen, festivalsjef for Norsk Litteraturfestival.

Hun forteller at de med opplesninger og samtaler de planlegger for vårens festival på Lillehammer har to mål. Disse er å  både legge til rette for opplevelse av litteratur og rette søkelyset mot forfattere og journalister som betaler en høy pris for ytringene sine. Tre solidaritetsarrangementer under festivalen vil sette fokus på ytringsfrihetens tre helter: Musikk og ytringsfrihet, ytringsfrihetens pris og poesimaraton.

Vil du signere oppropet og samtidig stå bak invitasjonen til tre fengslede samvittighetsfanger? Gå inn og signer, del på facebook og få med dine venner på å signere

  • SIGNER OPPROPET HER: http://www.opprop.net/ytringsfrihetens_helter_til_lillehammer

Disse tre personene blir invitert til årets festival:

Raif Badawi

Raif Badawi er dømt til sju års fengsel og 600 piskeslag for å ha opprettet nettsiden "Saudi Arabian Liberals". Han er dømt for å ha undergravet generell sikkerhet i Saudi-Arabia fordi han opprettet en nettside for politisk og sosial debatt. Begrunnelsen for fengslingen peker på en rekke artikler på siden Raif Badawi opprettet, både andres og hans egne innlegg. Blant sakene er en artikkel om Valentine’s Day, som er forbudt i Saudi-Arabia. Han er også anklaget for å ha latterliggjort den saudiarabiske kommisjon for å fremme dyd og hindre synd, også kjent som det religiøse politiet.

Mohammed al-Ajami

Poeten og samvittighetsfangen Mohammed al-Ajami skrev "Vi er alle tunisiere" under den arabiske våren og er nå dømt til 15 års fengsel. Tiltalen skyldes angivelig et dikt fra 2010 der Mohammed al-Ajami kritiserte regimets leder, men aktivister i Gulf-regionen mener at den reelle årsaken skyldes diktet “The Jasmine Poem” som han skrev i 2011. Diktet ble påbegynt under den arabiske våren, og teksten kritiserte Gulf-statene. Han skrev blant annet: “Vi er alle tunisiere i møtet med en undertrykkende elite”.

Eskinder Nega

Den etiopiske journalisten Eskinder Nega soner en fengselsdom på 18 år fordi han krevde ytringsfrihet. Etter å ha holdt ulike taler som kritiserte Etiopias myndigheter, og ha krevd en større beskyttelse av retten til ytringsfrihet, ble Eskinder Nega fengslet i 2011. I 2012 ble han dømt til 18 års fengsel for «forberedelse eller oppfordring til terrorhandlinger», «deltagelse i en terroristorganisasjon» samt «landsforræderi».