Vikingtid revisited

I dag publiserte McSweeneys det sjuende kapittel av Norse History; "A short history of the Norse siege of Paris". Mais oui, sier vi, som merker…

I dag publiserte McSweeneys det sjuende kapittel av Norse History; "A short history of the Norse siege of Paris". Mais oui, sier vi, som merker oss at det florerer av fargerike versjoner av kongesagaene:

Parallelt med at man har oversatt de islandske sagaene til tysk, har islendingene gitt ordet "viking" ny  mening. Før krakket var det assosiert med verdensherredømme og mot. Nå, ja, ra å være svært positivt ladet, har det blitt et skjellsord. Samtidig med at dette ordet endrer seg, blir de islandske sagaene oversatt til tysk. Planen er å lansere oversettelsen under bokmessen i Frankfurt, hvor Island, med forfattere som Sjón, Gudrun Eva Minervusdottir og Valur Brynjar, er æresgjester.

Vikingene er hovedpersoner i Timothy McSweeneys "Norse History", den siste serie av en rekke fra Dave Eggers eminente forlagshus McSweeneys. Denne serien er rett nok (foreløpig) bare på nett, i motsetning til en liten hyllemeter med tjukke, fargerike og uimotståelige paperbacks med titler som "Unessential American Writing", "Best American Lists", og selvsagt et stort antall McSweeneys Quartely. "Norse History" har tidligere publisert kapittel som "Om da vikingene grunnla Russland", og altså om vikingene og Paris. Med streetwise språk har artikkelforfatteren gjenfortalt vikingehistoria – sett fra Boston, ikledd en streetwise drakt av ordenes sæggebukse og i det hele tatt nokså uleselig. Her et utdrag fra #1, om "koloniseringen av Grønland" (sic!): So I’m tellin’ yah this all stahted way back in 872 when the king of
Nahway, who was a real shit prick but a wicked good scrappah, was
pickin’ fights all up n’ down the coast like he fuckin’ owned the
place till finally he fuckin’ massahcred the othah team at Hafrsfjord
n’ was like, "Hey, all yah Nahwegians, I’m gonna impose some hefty
fuckin’ taxes on yah without yer reprahsentation ’cause I don’t give
half a lobstah’s ass about what yah all fuckin’ think, yah fuckin’
retahds. Yah fuckin’ lost, go fuck yahselves." Eller, som den islandske tegneserieskaperen Hugleikur Dagsson sa det i en stripe i The Reykjavik Grapevine i juni 2010: