Woman Scream til Norge

Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris for 2016 ble tildelt Jael Uribe, initiativtaker til Woman Scream International Poetry and Arts festival, en global festival som bidrar til…

woman_scream

Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris for 2016 ble tildelt Jael Uribe, initiativtaker til Woman Scream International Poetry and Arts festival, en global festival som bidrar til bevissthet om kvinners situasjon i ulike deler av verden. 

Festivalen har spredt seg til flere land. Den norske Forfatterforening og Norsk Litteraturfestival har, etter møtet med Jael Uribe i mars i fjor, samarbeidet med mål om å arrangere festivalen i Norge. Nå er vi der at vi kan gjennomføre Woman Scream festival i Norge!

Styret i Den norske Forfatterforening gikk etter innstilling fra foreningens internasjonale utvalg enstemmig inn for å gi Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris for 2016 til forfatteren, lyrikeren, menneskerettighetsaktivisten og kvinnesaksforkjemperen Jael Uribe fra Den dominikanske Republikk.

Jael Uribe, født 1975 i Santo Domingo, utdannet ved universitetet i hovedstaden, er leder for stiftelsen Women Poets International Movement og initiativtaker til Woman Scream International Poetry and Arts Festival – en global festival som går av stabelen i mars hvert år, hvor poesi og andre kunstneriske virkemidler bidrar til å skape bevissthet om kvinners situasjon i ulike deler av verden. Festivalen gir kjente og ukjente kvinnelige poeter mulighet til å nå ut til et internasjonalt publikum, og har fokus på å løse kvinners problemer med ikkevoldelige midler.

Prisvinneren kom til Norge fredag 24. mars 2016 og deltok på Forfatterforeningens årsmøte og prisutdeling 26.mars 2016. Vi fikk oversatt hennes takke-tale og gjendiktet tre av hennes dikt fra spansk til norsk. Det ble videre arrangert og gjennomført møter med Litteraturhuset I Oslo, Oslo poesifestival, Norsk Forfattersentrum, samt møte med Den norske Forfatterforeningen og leder for Norsk Litteraturfestival, Marit Borkenhagen.

Marit Borkenhagen tok etter møtet kontakt og initiativ til et videre samarbeid med intensjon om å arrangere en Woman Scream International Poetry and Arts festival i Oslo og Lillehammer. Forfatter Victoria Bø, Marit Borkenhagen og Heidi Marie Kriznik har etter dette hatt møter og jevnlig kontakt.

Vi søkte Fritt ord og medlemsfondet i Norsk Forfattersentrum om støtte. Den samla støtten vi nå har fått gjør det mulig å arrangere Woman Scream i Lillehammer og Norge. 

– Det er ei glede, sier Kriznik. – Det kjennes bra at det viktige arbeidet vinneren av DnFs Ytringsfrihetspris 2016 gjør, kan få et ytterligere fokus her i Norge.

Woman Scream International Poetry and Arts festival er en internasjonal poesifestival, sagt med andre ord en kjede av samtidige begivenheter koordinert av lokale kvinner i ulike byer over hele verden. Den første festivalen fant sted i mars 2011, med deltakere fra 17 land. I januar samme år ble aktivisten og poeten Susana Chavez drept i Mexico fordi hun snakket for kvinners rettigheter i byen Juarez. Festivalen tok da en ny retning og ble en grunn til å lage en bevissthetsplattform for å motivere poeter over hele verden. I starten ble festivalen arrangert i spansktalende land, men har nå vært representert i land på fem kontinenter. I 2017 deltok følgende land: Puerto Rico, Spania, Argentina, Mexico, USA, Panama, Costa Rica, Colombia, Guatemala, Chile, Cuba, Uruguay, Peru, El Salvador, Honduras, Portugal, Haiti, Hellas, Marokko, Italia, Tyskland, Polen, Sveits, Zambia, Zimbabwe, India, Macedonia, og Luxembourg. 

Nå altså også i Lillehammer og Oslo. Bli med! Mer informasjon kommer når programmet er klart.

Foreløpig program

Woman scream

Mødre i litteratur og samfunnsdebatt

Lillehammer:

Tid: 13.mars kl 18.00

Pris: Gratis

Sted: Lillehammer litteraturhus, Wiesesgate 2

 
Oslo:

Tid: Torsdag 15. mars kl. 1800
Rom: Amalie Skram; litteraturhuset
Pris: Gratis

Programomtale: Hvordan er det å være kvinne i Norge i dag? Hva innebærer det å være mor eller å forholde seg til mødre, i litteraturen og i samfunnsdebatten? Woman scream er den første norske versjonen av en internasjonal poesi- og kunstfestival som tar opp kvinnespørsmål og som arrangeres verden rundt. På scenen på Litteraturhuset får du se blant andre Paivi Laakso, Mona Høvring, Nancy Herz og Marta Breen.  

Arrangør: Den norske Forfatterforening og Norsk Litteraturfestival. 
Arrangementet er støttet av Fritt Ord og Norsk forfattersentrum.