Woman Scream!

Les mer om arrangementene: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/woman-scream-modre-i-litteratur-og-samfunnsdebatt#.WquG2ujOWUk DnF-leder Heidi Marie Kriznik holdt følgende innledning:  Ideen om en norsk versjon av Woman Scream International Poetry and Arts festival oppsto…

woman_scream
  • Les mer om arrangementene: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/woman-scream-modre-i-litteratur-og-samfunnsdebatt#.WquG2ujOWUk

DnF-leder Heidi Marie Kriznik holdt følgende innledning: 

Ideen om en norsk versjon av Woman Scream International Poetry and Arts festival oppsto i et møte, for snart akkurat et år sia. I Forfatterforeningens lokaler. 

Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris hadde det året gått til Jael Uribe, initiativtakeren til denne festivalen, som er en global festival som bidrar til bevissthet om kvinners situasjon i ulike deler av verden. 

Uribe er forfatter,  menneskerettighetsaktivist og kvinnesaksforkjemper fra Den Dominikanske Republikk.  

På Forfatterforeningens årsmøte i fjor fortalte Uribe om festivalen, og leste egne dikt. Og forfatter Mona Høvring, som er her i dag, leste Uribes dikt, gjendikta til norsk av forfatter Øystein Vidnes. 

I dagene rundt Uribes besøk i Oslo i fjor, arrangerte Forfatterforeningen møter med flere representanter fra ulike organisasjoner, blant dem Marit Borkenhagen fra Norsk Litteraturfestival. I det møtet tente Marit Borkenhagen på å lage en norsk versjon av Woman Scream-festivalen. Takk til henne for det. Marit Borkenhagen, forfatter Victoria Bø (nå styremedlem i Forfatterforeningen) og jeg  innleda et samarbeid med mål om å få til en norsk versjon av festivalen. 

Den første Woman Scream-festivalen fant sted i mars 2011. I starten ble festivalen arrangert i spansktalende land, i 2017 ble den arrangert i Puerto Rico, Spania, Argentina, Mexico, USA, Panama, Costa Rica, Colombia, Guatemala, Chile, Cuba, Uruguay, Peru, El Salvador, Honduras, Portugal, Haiti, Hellas, Marokko, Italia, Tyskland, Polen, Sveits, Zambia, Zimbabwe, India, Macedonia, og Luxembourg. 

Etter et samarbeid mellom Forfatterforeningen og Lillehammer Litteraturfestival, og med økonomisk støtte fra Fritt ord og Norsk Forfattersentrums fond, gjennomføres den nå også i Norge, tirsdag 13.3  i Lillehammer. Torsdag 15.3 på Litteraturhuset i Oslo. 

Hvert år har Woman Scream-festivalen et tema. I år er temaet for festivalen mødre.  Mødre i litteraturen, og hvordan det er å være kvinne i Norge, er kveldens tema. 

Her er det samla et knippe kloke kvinner, og det kan ikke bli annet enn bra. Det er ei glede å åpne den første norske versjonen av Woman Scream.  
Kjære alle sammen, deltagere og publikum, velkommen!