Ytringsfrihetsprisen 2009: Dawit Isaak

Til sitt 100-årsjubileum i 1993 fikk Den norske Forfatterforening (DnF) en årlig pris på kr. 100.000,- fra Kulturdepartementet. Prisen skal hvert år tildeles en norsk…

Til sitt 100-årsjubileum i 1993 fikk Den norske Forfatterforening (DnF) en årlig pris på kr. 100.000,- fra Kulturdepartementet. Prisen skal hvert år tildeles en norsk eller utenlandsk forfatter som har utmerket seg i arbeidet for ytringsfrihet og toleranse i videste forstand. Prisvinneren kåres av styret i Den norske Forfatterforening. Tidligere prisvinnere er blant andre Anna Politkovskaya, Amoz Oz, Axel Jensen, Wole Soyinka og Yaser Kemal, og sist i 2008 den cubanske skribenten Normando Gonzales Hernandez. Fra 2009 har Kulturdepartementet øket prisbeløpet til 200 000 kroner.

Dawit Isaak er født i Eritrea, kom som flyktning til Sverige i 1987, og fikk svensk statsborgerskap i 1992. Da Eritrea ble selvstendig 1993, reiste Dawit Isaak tilbake og etablerte seg som journalist. I årene som fulgte bodde han dels i Sverige og dels i Eritrea. Etter hvert ble han medeier i den uavhengige ukeavisen "Setit", der han også skrev. Samtidig utviklet han sitt skjønnlitterære forfatterskap. Han har skrevet innen flere sjangere, men er mest kjent som dramatiker.

Fra 1998 til 2000 pågikk det en grensekrig mellom Eritrea og Etiopia. Eritreiske styrker angrep det langt større nabolandet, og Eritrea tapte krigen. Titusenvis av soldater og sivile ble drept. Våren 2001 hevet det seg kritiske røster mot Eritreas sterke mann, president Isaias Afewerki, og hans håndtering av konflikten. Det ble stilt krav om mer politisk frihet. Presidenten svarte med å arrestere kritikere i egne rekker, samt ti ledende journalister, blant dem Dawit Isaak. Av de ti er minst fire døde i fengselet. Med sitt svenske pass kunne Dawit Isaak ha latt være å reise tilbake til Eritrea, men han valgte altså å kjempe for demokrati og ytringsfrihet i sitt opprinnelige hjemland. Det har både han og familien hans som bor i Sverige, fått betale en høy pris for.

I 2007 ble Dawit Isaak tildelt Norske Dramatikeres Forbunds solidaritetsstipend. I 2009 overrakte Svenska PEN sitt Tucholskystipendium til Dawit Isaak.

Sofia Berhane Zumi, er invitert til Forfatterforeningens årsmøte sammen med sine barn for å motta prisen på vegne av sin mann. Prisutdelingen vil finne sted klokka Søndag 1400 klokka 1330 på Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo. 

Du kan også lese om Dawit på hjemmesiden til NRK.