Ytringsfrihetsprisen 2018 til Sumaya Jirde Ali

Sumaya Jirde Ali (i midta) får Ytringsfrihetsprisen 2019 fra leder i Internasjonalt Utvalg, Øivind Hånes (t.h) og styreleder Heidi Marie Kriznik. Sumaya Jirde Ali (i…

ali-sumaya-jirde

img_4208.jpgSumaya Jirde Ali (i midta) får Ytringsfrihetsprisen 2019 fra leder i Internasjonalt Utvalg, Øivind Hånes (t.h) og styreleder Heidi Marie Kriznik.

img_4201.jpgSumaya Jirde Ali (i midta) sitter mellom sin mor (nærmest) og medlemmer i Den norske Forfatterforening under Årsmøtet 2019.

 

DnFs Ytringsfrihetspris for 2018 går i år til den den norsksomaliske forfatteren Sumaya Jirde Ali.

Prisen ble delt ut på Forfatterforeningens årsmøte søndag 24. mars.

Prisen ble opprettet i 1993 og var en gave fra Kulturdepartementet i forbindelse med Forfatterforeningens 100-årsjubileum. Prisen skal gå til en norsk eller utenlandsk forfatter som har utmerket seg i arbeidet for ytringsfrihet og toleranse i videste forstand.

Her er noe fra Den norske Forfatterforenings Internasjonale utvalgs begrunnelse:

Sumaya Jirde Ali er født i Somalia i 1997 og kom til Bodø i 2005. Hun har gitt ut to skjønnlitterære bøker: Kvinner som hater menn (2017) og Melanin hvitere enn blekemiddel (2018) og er spaltist i Morgenbladet og Klassekampen. På svært kort tid har hun etablert seg som en av de viktigste stemmene i sin generasjon. 

Vi har i dag en helt ny situasjon i Norge når det gjelder meningsdannelse. I løpet av få år har framveksten av sosiale medier og avisenes kommentarfelt skapt en uhyggelig effektiv arena for kringkasting og spredning av hat og sjikane. Mens folk tidligere satt på hver sin isolerte tue og freste sin eder ut, kan de nå delta i et nettverk som er tilgjengelig med et par tastetrykk. Dette maskineriet truer ytringsfriheten i Norge. Sumaya Jirde Ali har de siste to årene mottatt så mange alvorlige trusler, særlig via nettet, at hun i dag går med voldsalarm. 

Det å stå i slike stormer er en voldsom belastning, spesielt dersom du er ung og fersk på ytringsfrihetens arena. Når noen likevel velger å stille seg til hugg på denne måten, er det både beundringsverdig og veldig viktig. Det handler ikke bare om dem som blir hetset, men om hele vårt nasjonale debattklima, om vår selvsagte rett til å artikulere våre tanker i det offentlige rom.

Den norske Forfatterforening kan ikke løse disse problemene rundt ytringsklimaet på egen hånd, men ved å tildele en pris til en forfatter som har tatt opp kampen mot vandalenes overtakelse av den offentlige arena, kan vi gi et bidrag til motkreftene.

Sumaya Jirde Ali er spaltist i Morgenbladet og Klassekampen, tenker og skriver svært nyansert og går inn i saker med en åpen og imøtekommende holdning. Hun ser det som sin oppgave å utforske hva som skjer med henne når hun blir konfrontert med verdier, fenomener og hendelser i det norske samfunnet. , Dessuten skriver hun også om saker som ikke nødvendigvis har med hennes etniske utgangspunkt å gjøre.

Det er en glede for Den norske Forfatterforening å kunngjøre at vi tildeler Sumaya Jirde Ali Ytringsfrihetsprisen for 2018.