Frilanser/selvstendig næringsdrivende
Forfatter har ofte en lappeteppeøkonomi med inntekter fra mange ulike kilder – royalty, stipend og honorar for oppdrag, for å nevne noen. Mange definer seg som frilanser, men det er verdt å merke seg at den gjengse bruken av «frilanser» ikke helt sammenfaller med NAVs definisjon. Folketrygdloven skiller mellom frilansere og selvstendig næringsdrivende på denne måten: En frilanser etter folketrygdloven er «enhver som utfører arbeid eller oppdrag utenfor tjeneste for lønn eller annen godtgjørelse, men uten å være selvstendig næringsdrivende». Det betyr at når du får utbetalt honoraret som lønn (oppdragsgiver trekker skatt og betaler arbeidsgiveravgift), men ikke er ansatt, så er du å regne som frilanser etter folketrygdloven. En selvstendig næringsdrivende er «enhver som for egen regning og risiko driver en vedvarende virksomhet som er egnet til å gi nettoinntekt» etter folketrygdloven. NAVs definisjoner blir bla viktige når man skal regne ut sykepenger og foreldrepenger.
Du har som forfatter muligheten til å velge ulike organisasjonsformer. Uansett hvilken organisasjonsform du velger, kan du ta oppdrag også utenfor selve forfattervirksomheten som f.eks. formidler eller konsulent.
Her kan du lese mer om organisasjonsformer:
Skatt
Hvordan man skatter vil også være avhengig av organisasjonsform og om du er frilanser eller selvstendig næringsdrivende. I februar/mars hvert år sender DnF ut Paal Stavrums skribentpakke. Skribentpakken består av seks e-bøker med skatte- og økonomiveiledning, ta kontakt med oss dersom du som medlem ikke har mottatt denne informasjonen.
Stipend: Du må skatte av stipend
Stipend innrapporteres ulikt fra ulike kilder, det vanlige er at du i tilsagnsbrevet får oppgitt hvordan stipendet innrapporteres, hvis ikke sjekk med de som forvalter stipendet.
Dersom stipendet innrapporteres som næringsinntekt (dette gjelder bla stipend forvaltet av DnF) må du selv betale inn skatt. Les mer om forskuddsskatt:
Dersom stipendet innrapporteres som lønn, eller lønn til frilanser (dette gjelder bla arbeidsstipend fra Statens kunstnerstipend) blir det trukket
Priser: Enkelte priser er skattefrie.
Æres- og kulturpriser utdelt av staten, fylkeskommune eller kommune, er skattefrie. Reise-, studie-, og vikarstipend, etablerings- og materialstipend, samt etableringsstipend for forfattere er skattepliktig i den utstrekning stipendet overstiger utgifter stipendet skal dekke og som er fradragsberettigede etter vanlige regler. https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/handboker/skatte-abc/2021-2022/prisbelonninger/P-19.002/
Ved sykdom og graviditet
Vi minner igjen om at du må se på hvordan NAV definerer inntekt som frilanser versus næringsinntekt når du skal beregne grunnlaget for sykepenger. Dersom du har inntekt både som selvstendig næringsdrivende og frilanser skal begge deler skal oppgis i skjema til NAV når du registrer sykemelding. Både lønn (der du ikke er ansatt) og inntekt som selvstendig næringsdrivende teller inn i sykepengegrunnlaget. Imidlertid sier NAV at ansettelsesforhold kun teller som sykepengegrunnlag dersom arbeidsforholdet opphørte mindre enn fire uker før sykemeldingstidspunktet. Dette vil da også gjelde frilansoppdrag (herunder stipend fra SKS).
Enkelt oppsummert vil da alt som tilskrives inntekter som frilanser ikke regnes med i sykepengegrunnlaget dersom forholdet er avsluttet mer enn 4 uker før, mens man for næringsinntekter regner et snitt for de tre siste årene.
Her kan du lese mer om sykepenger:
Pensjon
Skatteinntekten er beregningsgrunnlaget for pensjon. Om du har lav eller ingen pensjonsopptjening, vil du ha rett til en alderspensjon tilsvarende minstepensjon.
Banker, forsikringsselskap og fondsselskap tilbyr frivillig pensjonssparing for AS-eiere og ENK-innehavere som ikke har plikt til obligatorisk tjenestepensjon. Husk imidlertid at staten automatisk pensjonssparer, her kan du lese mer om alderspensjon fra folketrygden: https://www.nav.no/alderspensjon
Hvis du har lavere pensjonsgivende inntekt enn dette, vil du redusere statens sparing hvis du bruker av inntekten til å spare i en frivillig ordning i bank eller hos forsikringsselskap. Da kan det være mer gunstig å spare i andre ordninger på egen hånd.
Norsk Pensjon har en pensjonsportal som gir enkeltpersoner en samlet oversikt over forventet alderspensjon fra ulike pensjonsordninger, og du kan beregne hva du vil få i pensjon:
Personvern: